En el marc del Congrés sobre la Religiositat Popular en el Mediterrani, celebrat a Ajaccio, Còrsega, el Papa Francesc va destacar la importància d'una “sana laïcitat”. En el seu discurs, el Pontífex va lloar l'illa com un “exemple virtuós a Europa” per la col·laboració constant entre l'Església i les institucions civils i polítiques, i va instar a mantenir un diàleg obert i fecund per treballar conjuntament “al servei de cada persona, a partir dels últims, per a un creixement humà integral”.
La importància de la laïcitat
El Papa va defensar la laïcitat com un principi essencial per garantir la separació entre política i religió, evitant que una interfereixi en l'altra. Recuperant les paraules de Benet XVI, va subratllar que aquesta permet “a la política operar sense instrumentalitzar la religió, i a la religió viure lliurement sense carregar-se amb la política dictada per interessos contraris a les creences religioses”. Francesc va insistir que la laïcitat “no és un concepte estàtic i rígid, sinó evolutiu i dinàmic”.“Així es poden alliberar més energies i sinergies, sense prejudicis ni oposicions de principi, en un diàleg obert, franc i fecund”, va afirmar el Papa.
La pietat popular com a nexe entre fe i comunitat
Francesc va posar en valor la “bellesa i importància de la pietat popular” com un element que connecta la fe amb les arrels culturals i les emocions del poble. Va assenyalar que aquesta pràctica, expressada a través de símbols, rituals i tradicions, “atrau i implica també persones que són a la vora de la fe” i serveix per “alimentar una ciutadania constructiva dels cristians”.
Malgrat tot, el Pontífex va advertir del risc que la pietat popular “sigui utilitzada o instrumentalitzada per agrupacions que volen reforçar la seva identitat de manera polèmica, alimentant particularismes i actituds excloents”. Per això, va destacar que quan aquesta expressió de fe uneix cors i fomenta la cohesió de la comunitat, “el fruit recau en tota la societat i en les relacions entre les institucions civils, polítiques i l’Església”.
“La fe no és un fet privat”
Durant el discurs, Francesc va recordar que “la fe no és un fet privat” i va alertar contra “l’heretgia de la privatització de la fe”. També va convidar pastors, fidels i polítics a mantenir una proximitat constant amb el poble: “Cada autoritat creix només en la proximitat”, ha remarcat.
El Pontífex va encoratjar especialment els joves a implicar-se més activament en la vida sociocultural i política, guiats pels ideals més sans i pel desig del bé comú. Als pastors, els va instar a ser propers a Déu, als altres sacerdots, als pobles i a la seva història cultural. “Els pastors que no tenen aquesta proximitat són simplement ‘monsieur l’abbé’. No són pastors!”, va concloure amb to contundent.
Presència catalana a Ajaccio
El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, va assistir aquest també cap de setmana a la ciutat corsa d’Ajaccio (Aiacciu) en representació del president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa. Espadaler va ser convidat pel Govern i l’Assemblea del Parlament de Còrsega amb motiu de la visita del Papa Francesc. El va acompanyar Ramon Bassas, director general d’Afers Religiosos.
Espadaler va participar diumenge en els principals actes de la visita del Sant Pare, incloent l’al·locució al congrés La religiositat popular al Mediterrani i la missa posterior. També va mantenir trobades institucionals amb Gilles Simeoni, president del Govern cors; Marie-Antoinette Maupertuis, presidenta de l’Assemblea; i el cardenal François-Xavier Bustillo, bisbe de la diòcesi d’Ajaccio.