(Jordi Llisterri –CR/Roma) “Todavia estoy reflexionando”. Aquesta és la resposta que ha donat el papa Francesc als bisbes catalans amb un somriure quan li han plantejat obertament la possibilitat d’una visita a Manresa. Després de la trobada amb el papa que ha culminat la visita Ad Limina dels bisbes de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears, el cardenal Joan Josep Omella ha explicat que havia sortit el tema d’una possible visita a Manresa i a Santiago. Segons Omella, el papa “hi té molt d’interès” i “hem insistit en que ens encantaria que vingués tant a Santiago com a Manresa, com a any Jubilar Ignasià i com a jesuïta”.
Aquest és un dels temes que s’ha fet present en la reunió d’aquest divendres al matí amb el papa Francesc i que no tanca la porta a una visita a Manresa. Tot i això, Omella ha destacat l’interès de Francesc pels viatges a les perifèries de l’Església i les dificultats per la situació sanitària mundial.
Després de la reunió amb el papa, els tres arquebisbes de les províncies eclesiàstiques de visita Ad Limina han fet una roda de premsa amb els corresponsals a Roma: el cardenal Omella, l’arquebisbe Joan Planellas i el cardenal Antonio Cañizares. El tema que ha marcat la roda de premsa ha estat la resposta de l’Església espanyola davant del abusos a menors. Els bisbes han explicat que el tema s’havia tractat obertament tant a la reunió amb el Papa com amb la Congregació per a la Doctrina de la Fe que afronta aquests casos. Però en la reunió amb el papa Francesc no ha estat el tema determinant. De fet, tota la llarga reunió ha estat un conversa molt diversa, on han pogut intervenir tots els bisbes. I s’ha desenvolupat d’una manera molt informal i afrontant els temes de manera dispersa i genèrica.
Curar les ferides de la polarització política a Catalunya
L’arquebisbe de Tarragona i president de la Conferència Episcopal Tarraconense, Joan Planellas, ha explicat que també s’havia plantejat “breument” la situació política catalana i de manera molt general. Un tema que va estar molt més present en la visita Ad Limina del 2014 quan el papa es va reunir només amb els bisbes catalans.
Planellas ha explicat que “nosaltres, com a Església, el nostre deure fonamental és fer present l’Evangeli en les nostres diòcesis, en la nostra societat i que hem d’evitar tota ideologia que pugui comportar una polarització”. En la conversa s’ha plantejat que a Catalunya “la polarització política en aquests moments hi és i que d’alguna manera hem de curar aquestes ferides, ajudar a curar aquestes ferides. Això és el que s’ha parlat”.
La impressió que n’han tret els bisbes quan s’ha tocat el tema de Catalunya és el que el papa està perfectament situat en la realitat del país. I que comparteix aquest plantejament de l’episcopat. En la reunió, segons Omella, en els temes polítics “no s’ha baixat al nivell concret de Catalunya o València: només han sortit els temes del partidisme o polarització i que la política sigui un veritable servei al poble”.
Omella ha ratificat l’explicació de Planellas i hi ha afegit l’acollida a la immigració com un altre dels temes de l’agenda dels bisbats catalans que interessen a la Santa Seu. També que el papa tenia ben present la seva intervenció en la benedicció de la Torre de Maria de la Basílica de la Sagrada Família. Que en la reunió se n’ha parlat com un model per “donar llum en un moment de tenebres” i de la Basílica de la Sagrada Família “com a signe de diàleg fe i cultura, de l’art i la fe”.
Sense més concrecions, Planellas també ha destacat que en la reunió a la Congregació per als Bisbes s’ha explicat el treball conjunt de les diòcesis amb seu a Catalunya que es remunta a l’any 1969: “Això s’ha vist bé, perquè hi ha temes que poden ser propis o concrets de la situació d’aquí”.
Preguntat per la situació del bisbe Xavier Novell, Omella també ha explicat que el tema ha sortit breument en la conversa, però només per expressar “el desig de seguir servint a la comunitat de Solsona i de respectar la persona, el nostre germà Xavier Novell”.
Resposta als abusos: “A la Santa Seu els sembla bé”
La resposta als casos d’abusos a menors i la possibilitat d’obrir una investigació general a tot l’Estat s’ha plantejat en diverses preguntes a la roda de premsa. Omella ha remarcat “el dolor que tots en sentim per aquests fets” i que “cada diòcesis té una comissió per recollir les denúncies, a acompanyar a les víctimes i treballar perquè no es torni a repetir”.
El president de la Conferència Episcopal Espanyola, ha insistit que tots els casos que recentment ha publicat el diari El País s’han traslladat a les diòcesis o institucions implicades i que s’hi està donant resposta: “Ho hem compartit amb la Congregació de la Doctrina de la Fe i amb el papa” i “a la Santa Seu li sembla bé”. També ha dit que seria bo que “totes les institucions facin aquest camí per evitar aquesta lacra i mal de la societat”, sense valorar si caldria una iniciativa conjunta d'investigació a Espanya.
En aquest moment de la roda de premsa, ha intervingut el cardenal Cañizares per qüestionar les denúncies que recull El País, i s’ha embolicat en un discussió amb el corresponsal del diari sobre la seva veracitat. Una situació que ha hagut de temperar Omella, reconeixent que “el diari ha fet un servei i ara s’ha de completar”. Sense voler-ho, la situació ha posat de manifest la diversitat de criteris entre l’episcopat espanyol alhora d’afrontar públicament les denúncies per abusos a menors.
De fet, durant tota la roda de premsa el cardenal Cañizares ha estat apostil·lant les intervencions conciliadores d’Omella i Planellas. Per exemple, posant sobre la taula l’oposició a la “ideologia de gènere”, la falta de llibertat a Espanya, o la possible beatificació d’Isabel la Catòlica com una mostra del protagonisme que han de tenir les dones en l’Església.
“Proximitat amb les nostres esglésies”
En la roda de premsa els bisbes catalans també han fet una balanç molt positiu de la visita Ad Limina. Planellas ha destacat que “en les visites als diversos dicasteris m’ha sorprès la gran proximitat pels temes i problemes de les nostres esglésies”. I també com els han remarcat la importància del proper Sínode sobre la Sinodalitat, com “una nova forma de caminar com a Església”. Omella ha destacat la “sintonia amb els dicasteris” i que ha estat una ocasió per “conviure més entre nosaltres, les tres províncies eclesiàstiques, i s’ha reforçat la nostra relació".
El cardenal ha definit la reunió amb el papa com un “diàleg de fraternitat” amb “un germà entre germans”. A més de remarcar “el bon humor del Papa enmig de les dificultats”. Planellas s'ha fixat en “un detall aparentment menor”, que el papa “es refereix a ell mateix com a bisbe de Roma” o que parla “dels meus diocesans”. Fins i tot que com a exemple d’un tema pastoral els ha explicat el que es fa concretament en una parròquia de Roma, la diòcesi del papa.