(CR) Aquesta setmana s'ha inaugurat al Palau Robert de Barcelona l’exposició “Temps del Romànic. Art, vida i consciència”. La mostra parteix de la idea que sovint es té una visió excessivament esquemàtica i simplificada d’aquest estil i convida al visitant a revisar les seves idees sobre el romànic i a descobrir l'empremta dels qui el van promoure i viure. La iniciativa forma part del programa "Romànic Obert" del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social "la Caixa”.
La mostra presenta l’art, la societat i la cultura de Catalunya ara fa mil anys. És una aproximació interdisciplinària que va de l’art i el pensament intel·lectual a la vivència de la gent corrent. La proposta museogràfica s’organitza al voltant de cinc conceptes que serveixen per desenvolupar cinc àmbits clau que expliquen com era la Catalunya dels segles XI al XIII.
La presentació vol tocar el visitant que pot olorar, escoltar, veure i tocar el que suggereix el romànic i transportar-se mentalment mil anys enrere. Alhora, durant el recorregut, un bisbe, un baró, un comerciant, un monjo i una parella de camperols de l'època explicaran el seu dia a dia i la seva manera de veure el món. Els espais interactius i recursos audiovisuals tenen un pes determinant en la mostra, que també té la seva extensió en les xarxes socials.
“Un país que conserva el patrimoni mira endavant”
En la inauguració de la mostra, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va afirmar “que un país que és capaç de conservar el patrimoni mira endavant i que Catalunya és coneguda per la capacitat de conservar-lo”. També va destacar que redescobrir el romànic és redescobrir els nostres orígens, descobrir el que van fer els nostres predecessores. Finalment, va agrair a “la Caixa” el suport donat a la recuperació del patrimoni amb el programa Romànic Obert i als professionals de nostre patrimoni per la tasca desenvolupada.
El director general d’Atenció Ciutadana i Difusió, Ignasi Genovès, va afirmar que la mostra pretén donar a conèixer, d’una manera didàctica i entenedora, el Romànic, present arreu del territori, i també ha de servir per tenir una percepció directa del temps del romànic, de com es vivia mil anys enrere, de les estructures de poder, dels avanços tècnics de l’època, de la seva estètica. També van parlar en aquest acte la directora general adjunta de l’Obra Social “la Caixa”, Elisa Duran, i els comissaris Marc Sureda, conservador del Museu Episcopal de Vic, i la comunicadora científica Sílvia Bravo.
Romànic obert
El Departament de Cultura i l’Obra Social ”la Caixa” i han organitzat la mostra en el marc del programa Romànic Obert, una línia d’actuació iniciada el 2009 per ambdues entitats per a la conservació del patrimoni arquitectònic català. El programa, amb una inversió de 18 milions d'euros a càrrec de "la Caixa" i el desenvolupament tècnic del Departament de Cultura, ha permès dur a terme accions dirigides a la restauració i millora de 77 monuments i elements romànics. L'acord entre les dues institucions també inclou la difusió i posada en valor d'aquest llegat patrimonial, el web www.romanicobert.cat i aquesta exposició.