Aquest 2024, el Palau d’Anglesola ha commemorat l’Any Joan Robles, amb motiu dels 125 anys del naixement de l’escultor especialitzat en imatgeria religiosa. La iniciativa ha inclòs un ampli programa d’activitats per donar a conèixer l’obra i el llegat de l’artista, culminant amb una cloenda que ha posat en relleu la seva contribució al patrimoni artístic i cultural de Ponent.
Les activitats van començar amb la inauguració de plafons explicatius sobre els altars de l’església parroquial del Palau d’Anglesola, a càrrec del director del Museu Comarcal i Diocesà de Solsona, Carles Freixes i Codina. Aquests plafons incloïen un joc per descobrir el patrimoni de l’edifici, icona de la vila.
Al llarg de l’any, destaquen accions com una conferència al juny amb la participació de Carmen Berlabé, conservadora del Museu de Lleida, i Francesc Balcells i Llobera, historiador local, que van contextualitzar la vida i obra de Robles. Una de les activitats més singulars va ser l’exposició d’obres de l’escultor aportades pels mateixos veïns del Palau d’Anglesola. A més, Joan Yeguas i Sebastià Garralon, autors de"Joan Robles i Mateo (1889-1984). Un escultor d'imatgeria religiosa popular", un llibre dedicat a Robles, van presentar un recorregut detallat per la seva producció artística.
També es va organitzar un taller infantil amb l’artista David Fernández, on els nens i nenes van experimentar el procés creatiu de l'escultor i van poder esdevenir "petits Robles". En la cloenda, els historiadors Maria Garganté i Miquel Torres van aportar una visió experta sobre l’escultor. Garganté va analitzar el context arquitectònic del barroc català, destacant l’església del Palau d’Anglesola, mentre que Torres va valorar les aportacions de l’Any Robles i la singularitat de l’escultor, que va saber combinar la producció a mida amb un mercat d’imatgeria dominat per la producció en sèrie d’Olot.
Finalment, Albert Velasco va cloure l’acte agraint el suport rebut i animant les institucions a preservar el llegat de Robles amb la creació d’un centre d’interpretació i una ruta d’art barroc a Ponent. També es va anunciar que la figura de Joan Robles serà protagonista en el Dia de la Seu Vella 2025, amb activitats que repetiran el taller infantil d’escultura.