Oratori Sant Felip Neri Del 8 al 10 de maig tindran lloc les III Jornades Internacionals de Patrimoni Musical que organitzen l’Oratori de Sant Felip Neri de Barcelona, juntament amb la Universitat de Barcelona, IMF-CSIC i l’Arquebisbat de Barcelona. Aquestes jornades acadèmiques s’han convertit en una referència dins del sector de la música antiga i la seva recuperació. Enguany tracten el tema de la 'Música urbana, oratori (espai de música) i art sacre' a través de diverses conferències i dos concerts. Tots els actes estan oberts al públic i són gratuïts.
Les sessions del dia 9 al matí es farà a la sagristia de l’Oratori de Sant Felip Neri de Barcelona, recentment s’ha adaptat per programar-hi actes culturals. S’iniciarà amb un la benvinguda a càrrec del responsable de l’Oratori Manuel Manonelles i al llarg del matí es podran seguir dues sessions, moderades per Luis Antonio González Marín del CSIC i Victoriano J. Pérez Mancilla de la Universitat de Granada.
Més tard, a les 19:30h es farà el concert a l’església a càrrec del grup valencià de música antiga ‘Harmonia del Parnàs’, dirigit per Marian Rosa Montagut. El grup és reconegut per la recuperació de música antiga amb instruments històricament documentats i respectant les particularitats de cada peça. S’interpretaran peces d’autors dels segles XVII i XVIII com Antonio Caldara, Pere Rabassa, José Pradas, Francisco Hernandez y Llana i Francisco Corradini.
Una col·laboració que consolida la relació amb entitats acadèmiques
Les III Jornades se celebraran a Barcelona del 8 al 10 de maig i s’inauguraran a les 9h a la sala Jane Addams de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona. A partir d’aquí es realitzaran diferents sessions a càrrec de professors i experts en l’àmbit de la musicologia i l’art sacre. El dia 10 de maig, el violinista Nuno Mendes Dos Santos protagonitzarà el concert de clausura a l’aula magna de la mateixa facultat.
Les III Jornades tenen l’objectiu de posar de relleu el patrimoni musical urbà generat i custodiat a les catedrals, esglésies parroquials i convents, o que s’ha conservat, per diversos motius, en institucions no religioses. A més, pretenen també reivindicar el paper de l’Oratori com a gestor de ciutat i com a agent vertebrador de la cultura urbana i artística del barroc. També volen proposar una manera comprendre el passat a partir de fonts visuals i sonores vinculades a les catedrals, esglésies parroquials i convents. Finalment, es proposaran diferents maneres d’apropar-se a la conservació, l’estudi, la recerca, i la gestió del patrimoni musical i artístic urbà.
En aquestes jornades l’Oratori consolida la col·laboració amb entitats acadèmiques i culturals, com el CSIC i la Universitat de Barcelona.