Vés al contingut

Per saber-ne més

Arxius adjunts
Document
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri-CR) Joan Josep Omella ja és el nou arquebisbe de Barcelona. Aquest dissabte al migdia ha pres possessió de la nova responsabilitat a la catedral de Barcelona. Un acte marcat per una gran concurrència episcopal i per l'acompanyament de les comunitats on fins ara havia estat bisbe.

En la primera homilia com a nou pastor de l'arxidiòcesi, Omella ha relatat tres actituds amb les que vol començar el seu episcopat i amb les que no ha volgut amagar el repte que suposa conèixer una nova diòcesis com Barcelona: "Vull fer aquest camí lliure de prejudicis, amb un cor obert i unes oïdes atentes"

La cerimonia ha comencat amb l'habitual recepció dels canonges a la porta de la Catedral, on Omella ha arribat acompanyat pel seu antecessor, Lluís Martínez Sistach, l'auxiliar Sebastià Taltavull i el nunci Renzo Fratini. En l'entrada a Barcelona han acompanya al nou bisbe bona part de l'episcopat espanyol, amb uns seixanta prelats a l'altar, entre ells els abats catalans. La festivitat liturgica del màrtir Sant Esteve li ha donat un vistós to vermell.

"Cretes és preciós"

A la catedral també s'ha notat la presència dels tres autocars que han vingut de Logronyo i un altre vingut del poble natal de Cretes. Més de 2.500 persones han omplert la catedral, amb un gran nombre de capellans. La presència de representats institucionals ha estat incompresiblement escassa, sense regidors de Barcelona ni consellers de la Generalitat.

Omella ha rebut el primer aplaudiment en seure a la càtedra de la seu barcelonina en la que l'han precedit Sant Pacià, Sant Sever i Sant Oleguer.

Els moments més distesos durant la celebració han estat al final de la cerimònia quan Omella ha improvisat unes paraules per agrair la presència "en un dia molt dolent" per la coincidència amb les festes de Nadal. També ha agraït als seminaristes la participació en la organització de l'acte i els ha fet broma dient que espera "que entre vosaltres hi estigui algun successor de l'arquebisbe de Barcelona". I ha convidat a tots els barcelonins a visitar el seu poble natal: "Cretes és preciós". Durant l'homilia també ha deixat caure de manera improvisada que, si bé en la seva tasca pastoral havia hagut de carregar poques creus, "no sé si el Senyor me n'enviarà més aquí".

"Com sabré parlar?"

En la primera homilia a Barcelona explicat tres "icones bíbliques" que dibuixen les tres actituds que proposa a l'inici del mandat: escoltar, conscient de les limitacions, i obert a la conversió.

La primera, el "cor obert" i les "oïdes atentes" demanen "començar a conèixer una comunitat per poder-la estimar". La segona, ser conscient "que aquesta missió que se m'ha confia és molt gran i que les meves capacitats i les meves forces són molt limitades. I sento en el meu cor molta por i tremolor". "Senyor, Déu meu! Com sabré parlar?", ha recordat que diu el profeta Jeremies. Però davant d'això és un "camí que el vull recorre també colze a colze amb vosaltres perquè tots som i formem l'Església".

En aquest sentit, ha iniciat l'homilia afirmant que "vull dir amb claredat que vinc a recollir el llibre en el que estan escrits els grans esdeveniments que aquesta Església ha viscut al llarg de la seva història, i especialment en la més recent". I que, per tant, "vull escoltar-vos, compartir els goigs i els sofriments que us aclaparen; vull caminar amb vosaltres en la recerca de la llum que ve del Senyor i que ens empeny a ser testimonis humils i valents enmig d’aquesta societat del segle XXI, en la que ens toca en sort de viure". Per això, com el Rei Salomó, "no vull or ni riquesa, no vull poder ni prestigi; et demano solament que em concedeixis una oïda de deixeble, que em concedeixis saviesa per a governar el teu poble”.

"No encorar-nos en vells mètodes"

I com a tercera actitud, com diu l'Evangeli de Joan, saber que "un Altre et cenyirà per portar-te allà on no vols". Per Omella, és "una crida a Evangelitzar" que "avui exigeix ​​de nosaltres una gran conversió" i "no encorar-nos en vells mètodes o en ideologies mundanes". Per això ha recordat la crida del papa Francesc a sortir cap a les perifèries, "no només les geogràfiques, sinó també les perifèries existencials: les del misteri del pecat, les del dolor, les de les injustícies, les de la ignorància, les del pensament, les de tota misèria". Totalment necessària perquè "quan l'Església es fa a si mateixa el centre de la seva missió, pretén tancar a Jesucrist dintre seu i no el deixa sortir".

Omella ha tancat l'homilia amb una crida a "predicar la Bona Nova de Jesús en aquesta gran ciutat de Barcelona, ​​en aquesta gran urbs, en la qual hi ha corrents secularizants i secularitzades, alhora que cristians exemplars amb una identitat inequívoca". Una "tasca en la qual han d'estar, molt en el cor de tots nosaltres, els més pobres i petits. Ells són els preferits del Senyor. Que ells experimenten també la tendresa, l'amor entranyable del nostre Déu". [Llegiu homilia sencera]

Acollida a la diòcesi

La cerimònia de pressa de possessió ha començat amb unes paraules de salutació del nunci i del cardenal Sistach. El fins ara arquebisbe de Barcelona ha assegurat l'acollida de la diòcesis al nou pastor: en "aquest poble concret que té la seva cultura, el seu caràcter, la seva història, la seva manera de fer" i en una Església marcada pel Vaticà II "que demana als pastors un treball sinodal".

Omella també ha saludat especialment als representants d'altres confessions cristianes i d'altres religions que han assistit a l'acte. Bona part de la cerimònia s'ha fet en català, tot i que gran part dels assistents eren de fora de Catalunya i que el nou arquebisbe no està acostumant a utilitzar-lo en la litúrgia.

Aquest diumenge a la Basílica de la Sagrada Família Omella presidirà la primera celebració diocesana coincidint amb la Jornada de la Família. Aquest divendres a la nit ja s'ha allotjat al Palau Episcopal i al matí, abans de la celebració, s'ha acostat a la Basílica de Santa Maria del Mar.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.