Vés al contingut
Autories
omella-cee-novembre
Omella durant el discurs inaugural de la 123a Assemblea Plenària de la CEE.

CR L'arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, ha demanat aquest dilluns als dirigents polítics i líders socials que treballin en l'interès general, afavorint "la comunió i potenciant allò que ens uneix". Una demanda que ha fet en el discurs inaugural de la 123a Assemblea Plenària de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) que comença avui i s'allargarà fins aquest divendres.

"Faig una crida al diàleg social entre totes les institucions", ha dit el president de la CEE aquest matí. Enmig d'unes setmanes intenses en l'àmbit polític per la llei d'amnistia i el debat d'investidura del president del govern espanyol, Omella ha remarcat que "tots els pactes són lícits en la mesura que respectin l'ordenament jurídic, l'estat de dret, la separació de poders, la igualtat i garanteixin l'equilibri polític, econòmic i social". Per aquest motiu, ha demanat reduir el clima de "crispació social".

Sobre els possibles pactes o reformes, el cardenal ha subratllat que "no val l'immobilisme per frenar qualsevol reforma". "Però tampoc valen temptatives reformistes que fragmentin la convivència d'Espanya", ha dit. Per a l'arquebisbe de Barcelona, la reforma és "sempre necessària", però ha de respectar "els mecanismes legals establerts", buscar "el bé comú" i comptar sempre amb el consens "de la gran majoria de ciutadans".

“Ens mostrarem plenament disposats a escoltar, donar suport i oferir ajuda per sanar les ferides a totes les persones que hagin patit abusos”

Omella, en el seu discurs, també ha parlat de l'esperança i el futur. Dues idees que ha relacionat directament amb l'Assemblea General del Sínode de Bisbes que va tenir lloc aquest octubre i la participació de milers de joves a la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ) a Lisboa. "No podem enganyar els nostres joves", ha dit. "Els hem d'ensenyar que la felicitat en majúscules passa per l'amor", hi ha afegit.

Sobre els abusos, el president de la CEE ha tornat a demanar perdó a totes les víctimes i familiars: "No hi ha paraules suficients per expressar com lamentem el seu dolor". També ha insistit amb la demanda de l'Església perquè les persones que hagin patit abusos s'apropin als organismes corresponents de cada diòcesi. "Ens mostrarem plenament disposats a escoltar, donar suport i oferir l'ajuda que necessitin per sanar les ferides", ha dit. També ha destacat el camí fet per l'Església per evitar que es puguin tornar a cometre abusos sexuals en el futur i saber reaccions amb rapidesa i eficàcia quan sigui necessari.

Amb tot, Omella ha expressat "el malestar" per "la difamació pública causada per una intencionada i errònia extrapolació de les xifres d'una enquesta i publicada en l'Informe del Defensor del Poble".

Una mateixa por: les conseqüències a les crisis

El cardenal també s'ha referit a les problemàtiques internacionals: "Els moviments migratoris són una necessitat imperiosa per a molts". "Això ha transformat i està transformant la realitat del nostre país i del món sencer", hi ha afegit. Per a la CEE, una de les pors més grans d'aquest moment no són les crisis econòmiques en si, sinó com se surt d'aquestes situacions i les conseqüències que aquestes puguin deixar.

Durant la sessió inaugural també ha intervingut el nunci apostòlic a Espanya, Bernardito Auza.

D'altra banda, després de l'assemblea, els bisbes espanyols viatjaran a Itàlia per trobar-se amb el papa Francesc. Serà el 28 de novembre en una reunió que el Vaticà ha convocat de manera extraordinària per presentar un informe sobre els seminaris espanyols.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.