(CR/Editorial Denes) “Fer del món eucaristia és saber descobrir la llum de Déu en el rostre dels altres, car el cristianisme és la religió dels rostres.” Aquest missatge ecumènic el va cultivar l’escriptor Olivier Clément en diversos escrits publicats a la revista francesa ortodoxa 'Contacts'. Ara, sota el títol Fer del món eucaristia, l’Editorial Denes torna a posar de relleu aquests textos amb una selecció traduïda al català.
El llibre, prologat per August Monzon, prevere de l’Oratori i professor de la Universitat de València, és una traducció d'Agustí Colomer i de Frédéric Fasquelle. Olivier Clément es considera una de les personalitats contemporànies més reconegudes de l’Església Ortodoxa, i així ho demostra l’interès que encara suscita avui la seva obra.
“Olivier Clément és un mestre a l’hora de fer-nos comprendre el moll de l’os de l’existència”
L’acte de presentació del nou llibre, que va tenir lloc aquest dimecres a l’Església Ortodoxa de Barcelona, va ser acollit per Martí Puche, rector de la Parròquia de la Protecció de la Mare de Déu –Patriarcat de Sèrbia–. La delegada d’ecumenisme de la comunitat, Maria Rosa Ocaña, va presentar la taula subratllant els vincles amb València iniciats arran de la seua participació l’any 1998, com a presidenta de l’ACAT (Acció dels Cristians per l’Abolició de la Tortura) en un seminari sobre drets humans a la Facultat de Dret de la Universitat de València.
Agustí Colomer, director de la col·lecció Rent i traductor de l’obra amb Frédéric Fasquelle, ha expressat la seva satisfacció per haver editat Olivier Clément, un autor “que unix magistralment en els seus escrits i en la seua vida, acció i contemplació, el sagrament del germà i el sagrament de l’altar. Ell sap transmetre com ningú el lligam indestriable entre ambdues dimensions i ho fa, a més, a través d’un llenguatge poètic i simbòlic d’innegable bellesa.” A continuació, va descriure el procés de traducció d’un passatge de l’obra -un comentari de Clément suscitat arran de l’Evangeli de Joan, 21- i va evocar com la realitat quotidiana tenia l’empremta del Crist ressuscitat: “Olivier Clément és un mestre a l’hora de fer-nos comprendre el moll de l’os de l’existència”. Per últim, va descriure les característiques de la col·lecció i la singularitat i dificultats del panorama de l’edició en la nostra llengua al País Valencià, tot subratllant l’aposta decidida de l’Editorial Denes per a véncer els entrebancs i establir ponts de diàleg entre la fe i la llengua i cultura autòctona.
L’autor del pròleg de Fer del món eucaristia, August Monzon, va narrar la simpatia i influència de la tradició ortodoxa entre determinats cercles de cristians valencians. “La lectura del llibre Qüestions sur l’home, editat per Ediciones Encuentro (Sobre el hombre), ens descobrí l’univers ortodox a través dels ulls d’un autor nascut al recer de la cultura laica occidental. A través d’ell hem pogut conéixer molts altres autors significatius del pensament ortodox com Vladímir Losski, Pavel Evdokimov o Santa Maria de París, sobre la qual va escriure Emilia Bea el llibre Maria Skobtsov, una emigrant morta als camps de concentració nazis, traduït al castellà i a l’italià, obra que vam tindre el goig de presentar en esta mateixa església. Clément ha fet de pont entre l’Orient i l’Occident cristià i ha reforçat els ciments tant del diàleg ecumènic com del diàleg interreligiós i amb l’agnosticisme contemporani.”
Per últim, prengué la paraula el pare Joan Garcia, vicari general del Patriarcat per a Espanya i Portugal, el qual va qualificar Fer del món eucaristia com “una petita joia”, en el doble sentit, d’alegria i de vàlua de l’obra, per poder tenir al nostre abast aquests escrits -molts d’ells inèdits- del singular pensador ortodox. El pare Joan contà la seua relació personal amb Clément, una relació nascuda fa més de quatre dècades amb motiu de la constitució de la comunitat ortodoxa de Barcelona, moment en el qual “el seu savi consell fou decisiu”. Els contactes foren continus, tant a través de l’Institut de Teologia Ortodoxa Saint Serge de París, com en les trobades amicals a Barcelona i a la casa de Clément a Occitània. També fou recordada la seua assistència a Barcelona a l’acte de presentació, com a curador de l’obra, del número 46 de la Col·lecció Clàssic del Cristianisme, L’Església és una, d’Aleksei Khomiakov i Els fonaments espirituals de la vida, de Vladímir Soloviov.
Precisament, entre el públic assistent hi havia Sebastià Janeras, director de la col·lecció Clàssics del Cristianisme i responsable del Seminari de l’Orient Cristià de la Facultat de Teologia de Catalunya. També assistiren a l’acte el pare caputxí Joan Botam, president del Centre Ecumènic de Catalunya; el director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Enric Vendrell; el president de l’Acció dels Cristians per l’Abolició de la Tortura, Emili Chalaux; el pare claretià Anton Maria Villarubias, especialista en l’Església Copta, i l’escriptor Josep Oton, especialista en Simone Weil i autor de diferents estudis al voltant del diàleg entre el cristianisme i el món contemporani.
[Fotografies: José Santos]