Vés al contingut

(David Casals –CR) Barcelona compta amb una nova sinagoga. Es tracta del local de la comunitat progressista Bet Shalom (que en hebreu significa Casa de la Pau), que va ser fundada fa 10 anys però fins ara no havia consagrat el seu lloc de culte, situat a prop de la plaça Joanic. L'acte de consagració de dissabte va servir per formular públicament noves fites de futur.

El rabí Stephen Berkowitz va destacar que, fruit de la història del segle XX, "obrir una nova sinagoga a Europa és un acte de fe, un gest d'esperança, una afirmació per a la vida dels jueus en aquest continent". De fet, les estadístiques posen de manifest que la població jueva al vell continent no ha parat de recular en els darrers anys, sobretot a França, quelcom que obeeix a múltiples factors, entre ells la geopolítica internacional i la seguretat, però també un augment de l'antisemitisme.



Tot i això, a l'Estat sembla que es viu una situació diferent: s'espera un increment substancial de la població jueva en els propers anys, després que es permeti sol·licitar la nacionalitat espanyola als sefardites, els descendents dels jueus expulsats pels Reis Catòlics l'any 1492, tot i que, a Catalunya, la seva presència s'havia reduït molt un segle abans de l'expulsió forçosa. A aquest fet, se sumen altres factors que possibiliten un cert auge del judaisme, com ara que descendents de conversos descobreixen les seves arrels, i també les conversions, que el judaisme progressista sí que accepta.

"Vivim un judaisme alegre i compromès"



La comunitat Bet Shalom va néixer al 2006, impulsada per un grup que fins llavors havia estat vinculat a una altra comunitat de tendència liberal, Atid, també a Barcelona que al mateix temps, és una escissió de la primera comunitat israelita que es va fundar a la ciutat al 1917, que és ortodoxa, tot i que en els darrers anys s'ha impulsat un procés d'obertura. A aquestes tres comunitats se suma una quarta, ultraortodoxa (Jabad), i també un teixit de petites però molt actives entitats culturals, socials i de divulgació històrica, a més de la sinagoga del Call, que s'ha recuperat.



"Vivim un judaisme alegre, fortament compromès amb la cohesió social i amb Catalunya, no discriminatori, compromès amb el feminisme i els drets LGTBI, i volem ser part activa de la vida" de la ciutat, va afirmar el president i un dels impulsors de Bet Shalom, Jai Anguita. Se sent satisfet perquè han aconseguit complir els objectius que fa 10 anys es van proposar, i ara se'n marquen d'altres, com "la lluita contra el fonamentalisme, la violència i els delictes d'odi" entre ells l'antisemitisme–, la posada en marxa d'una federació de comunitats jueves catalanes i aconseguir que hi hagi "igualtat" de tracte entre totes les confessions presents a Catalunya.



Tot i que la primera imatge que a molts ens pugui venir al cap en sentir la paraula 'jueu' sigui la d'un ultraortodox, el cert és que la Unió Mundial pel Judaisme Progressista és l'organització jueva més important del món: agrupa dos milions de persones, i com va destacar la presidenta de la seva secció europea, Miriam Kramer, un dels seus reptes és que les seves sinagogues siguin "una casa de cultura, un centre pels que cerquen l'estudi i la creativitat espiritual".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.