Vés al contingut
uaoceu-nunci
Fotografia: UAO CEU.

UAO CEU L'Agenda 2030 és una iniciativa "carregada de bones intencions". La idea d'impulsar una agenda global com a resposta als problemes més urgents de la humanitat és quelcom en què en el que la Santa Seu "creia i continua creient". Tanmateix, això no significa que Roma accepti íntegrament tots i cadascun dels 17 objectius i 169 metes plantejades o que comparteixi totes les interpretacions que dels mateixos han fet els estats o les agències internacionals.

Aquesta excepció ha estructurat la part més substancial de la lliçó magistral 'La Santa Seu i l'Agenda 2030', que el nunci apostòlic de la Santa Seu a Espanya, Bernadito Cleopas Auza, ha pronunciat a la Universitat Abat Oliba CEU (UAO CEU).

Les objeccions comencen per una qüestió numèrica. Hi ha massa objectius, segons el parer del nunci. Amb tal número, "correm el risc de deixar de costat els més necessaris i urgents". A més, aprecia que alguns d'ells són pocs realistes, "utòpics" en algun cas. Per tant, l'opció de la Santa Seu hauria estat una agenda amb "menys objectius, els més fonamentals, per no perdre energia ni finançament en propòsits que, de vegades, no són realistes".

"El nominalisme declaracionista és el perill de les organitzacions que prenen decisions no vinculants"

Però el principal advertiment del nunci ha estat la relativa al risc que l'Agenda 2030 esdevingui un instrument d'allò que el papa Francesc denomina "colonització ideològica". Succeeix així quan es proposen "solucions preconfeccionades" que responen més "a les prioritats del país donant que a les necessitats dels països receptors".

Auza, que encapçalava la delegació de la Santa Seu davant les Nacions Unides en el procés de negociació de l'Agenda 2030, ha posat sobre la taula una lògica que lesiona l'autonomia de les nacions receptores. "S'estableix un nexe directe entre l'aprovació d'ajudes i l'adopció d'ideologies". D'aquesta manera, es dona una "imposició de models de vida" aliens a la cultura del país. "Existeix la tendència i la intenció d'imposar una forma de pensament". En aquest sentit, ha citat expressament el cas de l'Àfrica Subsahariana.

A més, seguint les observacions ja manifestades pel pontífex, Auza també s'ha referit al "nominalisme declaracionista" que impregna l'Agenda 2030. "És el perill de les organitzacions que prenen decisions no vinculants", caure en la pràctica d'"apaivagar les consciències amb declaracions solemnes i agradables".

Finalment, i després de tornar a subratllar, que la Santa Seu "està d'acord amb la majoria d'objectius i metes", el nunci s'ha referit a alguns conceptes inclosos en l'Agenda 2030 sobre els quals s'han formulat reserves. Així, quan l'Agenda 2030 parla de gènere, la Santa Seu aclareix que ha de ser entès segons una noció fonamentada en el "criteri biològic". De la mateixa manera, prefereix l'expressió "promocionar" a la d'empoderar i subratlla que dins el dret a la salut sexual i reproductiva no pot cabre l'avortament, ni l'avortament com a dret.

Sobre aquest últim, ha destacat que "mai cap document de l'ONU ha esmentat l'avortament com a dret. Això és cosa de la interpretació pròpia d'alguns països i, desgraciadament, d'algunes agències de la mateixa ONU".

Omissió de la religió

Després del nunci, i després de la interpretació de l'himne de Sant Pau per part del cor de la UAO CEU, ha pres la paraula el rector de la UAO CEU, Rafael Rodríguez-Ponga, que ha agraït la conferència del nunci. "Els catòlics necessitem el magisteri de l'Església, i per als no catòlics també pot tenir interès".

En línia amb el discurs d'Auza, el president del CEU i de l'Associació Catòlica de Propagandistes, Alfonso Bullón de Mendoza, ha manifestat que "molts dels objectius de l'Agenda 2030 constitueixen un deure moral greu per a la consciència cristiana, no obstant això, en conjunt, no pot ser admesa sense fer reservar sobre aquest tema". Addicionalment, ha lamentat "la completa omissió" de la religió en el document.

La lliçó magistral del nunci i les intervencions esmentades s'han produït en el context de la celebració de l'acte de la festivitat de la conversió de Sant Pau, patró de la UAO CEU. En el curs d'aquest, s'ha lliurat a la responsable del Servei d'Estudiants, Lourdes Melich, la distinció corresponent pels seus vint-i-cinc anys de servei a la UAO CEU.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.