(Alba Sabaté –CR) Aquest cap de setmana el segon Lama en la jerarquia budista, després del Dalai Lama, ha impartit un retir a Barcelona. El guru Sakya Trizin ha reunit al Pavelló de les Cotxeres de Sants a més de 300 persones arribades d’arreu del món amb un objectiu: compartir mantres que les ajudin a ser més felices. En aquesta visita, el mestre ha subratllat la importància de desenvolupar l’amor i la compassió.
La trobada ha estat organitzada i acollida pel Centre d’Estudis de Budisme Tibetà Sakya Gephel Ling. Un dels seus membres, Matias Nadal, explica que “el budisme és una filosofia molt antiga i pragmàtica, dóna eines per ser més feliç”.
Cal destacar que Sakya Trizin és un Lama pertanyent a la tradició Mahayana, testimoni del patiment dels altres i d’un mateix i mostra el desig d’ajudar-los. D’aquí a que la compassió sigui un dels centres del seu missatge.
“Tots els assistents a aquest retir volem ser feliços però tots patim i ens han ensenyat a culpar allò extern de la infelicitat; quan tens aquesta mena de mantres te n’adones que la majoria dels obstacles, en realitat, són interns”, assegura Marina Bassas, membre del Centre i assistent al retir. D’aquesta manera, el programa del cap de setmana, ha estat intens.
Divendres a la tarda va tenir lloc el primer ensenyament, que va tractar sobre la mort. Dissabte i diumenge al matí, el mestre va compartir el reconegut ensenyament de separar-se dels anomenats 'Cuatro apegos', que té l’objectiu d’ensenyar la persona a dominar la seva ment. Finalment, dissabte i diumenge a la tarda van tenir lloc dues cerimònies d’iniciació. La visita s’ha clausurat amb una conferència a la Casa del Tibet de Barcelona. El director d’aquesta, el Lama Thubten Wangchen, ha presenciat les trobades juntament amb altres Lames.
Bassas recalca que “mitjançant aquests ensenyaments i iniciacions busquem eliminar els obstacles interns que ens fan interpretar la realitat d’una manera que ens fa patir. Volem viure amb més sensació de pau interior”.
De fet, segons el budisme, el dolor és inevitable a la vida, però el patiment és només una opció. L’objectiu dels assistents a aquesta trobada és minimitzar aquest patiment. Segons Bassas, es tracta d’una ocasió per cultivar-se internament, aprendre i rebre els mantres que ell transmet i que ajuden a que els obstacles per a la felicitat s’eliminen. “Està demostrat científicament que la meditació té molts beneficis tant a nivell interior com exterior. Si estàs bé internament les coses t'afecten d'una altra manera”, assenyala.
El mestre budista ha fet aquesta parada a Barcelona com a punt i final de la seva gira per Espanya. La primera visita va ser a Madrid i abans d’arribar a la capital catalana va passar també per Alacant. Alguns dels assistents el segueixen en el seu recorregut. Abans d’anar a l'Índia deixarà també els seus mantres a Portugal, Bèlgica, Alemanya i Finlàndia.