Vés al contingut

Aquest dijous s’ha presentat al Palau de la Generalitat una guia de recomanacions per a la gestió de la diversitat religiosa en l’àmbit dels cementiris. El document recull recomanacions per als gestors dels cementiris, la majoria de les quals estan basades en actuacions que ja es duen a terme en alguns municipis. L’objectiu d’aquesta publicació realitzada per la direcció general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya és oferir orientacions als municipis que s’hi vulguin acollir. La guia recull la normativa vigent en aquest àmbit, les principals peticions de les diferents confessions religioses i les recomanacions d’actuació.

En la presentació de la guia el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha situat Catalunya com a “exemple de respecte” a la llibertat religiosa i de pensament, ja que “un acte com el d’avui és impensable en la majoria de països”. A l’acte també hi ha participat el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Manuel Bustos i el president de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, Salvador Esteve, dues entitats que han intervingut en l’elaboració de la guia. També hi ha assistit la directora general d’Afers Religiosos, Montserrat Coll.

El vicepresident del Govern ha afirmat que el seguiment de les recomanacions incloses en aquesta guia “és una tasca de respecte a les llibertats, és una tasca de cohesió social i és també una tasca nacional, per fer-nos millors col·lectivament”. Josep-Lluís Carod-Rovira ha explicat que respecte a la diversitat religiosa és el que ha portat Govern de la Generalitat de Catalunya a elaborar aquesta guia i les que s’han editat anteriorment, amb l’objectiu de poder orientar la gestió política i l’actuació professional en cada àmbit, “sempre en el marc dels valors democràtics, de les lleis comunes i de la laïcitat a la catalana, que converteix l’espai comú en un punt de trobada” de totes les opcions en el respecte de les unes envers les altres i de totes elles envers la llibertat de pensament, de creences i de culte.

El vicepresident del Govern també ha anunciat la propera publicació d’una guia per a la gestió de la diversitat religiosa en els centres educatius, que Afers Religiosos elaborarà en col·laboració amb el Departament d’Educació.

La guia per a la gestió de la diversitat religiosa en l’àmbit dels cementiris s’estructura en quatre parts. La primera és una llista de la normativa vigent relativa als drets de llibertat religiosa, de pensament i de consciència, en els aspectes relacionats amb el respecte a les creences religioses i a les conviccions en l’àmbit funerari. La segona consisteix en una sèrie de fitxes que presenten de manera sintètica les característiques i les peticions principals de les diverses opcions religioses que poden afectar la gestió dels cementiris. La tercera part recull el marc jurídic al qual s’han d’ajustar les pràctiques funeràries i que marca els límits dels drets de llibertat religiosa en aquest aspecte. I la part final ofereix una sèrie de propostes d’actuació a partir de la constatació de les bones pràctiques existents.

Aquest document ha estat elaborat per la Direcció General d’Afers Religiosos, en coordinació amb la Federació de Municipis de Catalunya i de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, a partir d’un estudi previ de l’equip de la UAB Investigacions en Sociologia de la Religió. També hi han col·laborat diversos departaments de la Generalitat: el Departament de Salut (Agència de Protecció de la Salut), el Departament d’Acció Social i Ciutadania (Secretaria per a la Immigració) i el Departament de Governació i Administracions Públiques (Direcció General d’Administració Local).

Aquesta guia se suma a la col·lecció de guies per al respecte a la pluralitat d’opcions religioses i de pensament que ha impulsat la Direcció General d'Afers Religiosos tenint en compte la gran varietat de peticions per raó de les creences en àmbits diversos. Aquests materials tenen un caràcter pràctic per facilitar la planificació dels serveis públics de manera que no resultin discriminatoris envers cap creença, així com també per facilitar una ràpida consulta i resolució de dubtes. Aquesta és la tercera guia que s’elabora després que el Govern ja edités guies sobre el respecte de la diversitat en l’àmbit hospitalari i funerari.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.