URC Els provincials i les provincials així com els superiors i superiores de les congregacions religioses del territori s'han congregat a les Salesianes de Sarrià per celebrar la 87a Assemblea de la Unió de Religiosos i Religioses de Catalunya (URC). Es tracta de la segona trobada del curs que té el propòsit d'estendre vincles i tractar alguns temes d'actualitat com la presència dels joves en les congregacions i ordes. Sobre això, la carmelita de Sant Josep Dayana Carrilo, de 25 anys, ha assegurat: "El futur de la vida consagrada radica en l'ara".
La presidenta de l’URC, Susana García, que s'ha estrenat per primera vega a l’assemblea amb aquest càrrec, ha pronunciat el discurs de benvinguda començant amb una menció especial pel caputxí Joan Botam que va morir aquest mes de desembre, el qual va ser president de l’URC entre el 1988 i el 1992. Susana García ha escollit la paraula “diàleg” per definir-lo. “Persones com ell, implicades en l’Església, profundes amb la pregària, compromeses amb el món, fan real, al llarg del temps, els diferents Advents de la història”, ha dit.
En aquest sentit, ha exhortat tots els presents a escoltar la crida que fa el papa Francesc amb el Sínode. “Se’ns està convidant a ser líders sinodals, empàtics i resilients. Cal buscar espais que potenciïn la unió”. “Aquí, avui i ara som un signe de la sinodalitat perquè hem respost a la veu de l’Esperit que ens ha convocat”, ha afegit.
Invertir en un Nadal cristià
A les portes de Nadal, la carmelita ha centrat el seu missatge fent una al·legoria i adaptant el món de la inversió i els actius amb la dedicació de la vida religiosa en aquestes dates nadalenques. D’aquesta manera ha convidat a buscar en aquest Nadal “un percentatge de benefici molt alt com a resultat d’haver fet una gran inversió en el projecte de Déu Amor”. “Us desitjo un Nadal que integri els qui se senten sols, els decebuts, a aquells que no troben sentit a la vida ni al que fan, als necessitats, als sense llar… que impulsi les nostres vides i impacti en la nostra societat”, ha dit.
Com a full de ruta a seguir, ha destacat: la lectura de la paraula, per obtenir un “100% de rendibilitat evangèlica, convertida en solidaritat”; el proïsme, per canviar els cors i aprendre a mirar els altres; i la solidaritat, “sense inflació i, en canvi, amb una rendibilitat cada vegada més alta d’esperança pels pobres”.
Els joves religiosos parlen del futur de la vida consagrada
Un dels moments centrals de l’Assemblea va ser la taula rodona sobre 'El futur de la Vida Consagrada'. Plantejant el tema, van intervenir dues religioses i dos religiosos, joves, que van explicar el seu testimoni i el seu punt de vista respecte com veuen la continuïtat de la vida religiosa.
“Amb 80 anys jo em veia amb hàbits, no amb nets”. Així, amb un punt d’humor, però ple de convicció, ha explicat Jordi Puigdevall monjo de Montserrat, de quaranta anys, com de jove es va sentir cridat a la vida de comunitat “on troba la felicitat” i, concretament, dintre la regla de Sant Benet. Quant al futur, ha exposat la necessitat “d’adaptar la vida religiosa als signes dels temps actuals”.
També Solange Guido, religiosa de la Puresa de Maria, de 25 anys ha assegurat la necessitat d’escoltar el que demana l’actualitat i ha remarcat que “no hem de viure amb angoixa sinó oberts a l’Esperit”. “L’Església continua i, mentre hi ha fe, la vida religiosa continua”, ha assegurat. Ha destacat la importància de viure fidel a l’Evangeli que “requereix paciència humilitat”.
També de 25 anys, Dayana Carrillo, Carmelita de Sant Josep, s'ha mostrat esperançadora, assegurant que ella quan va decidir-se per aquest camí buscava un projecte vital que tingués “duració” i basat en “la coherència i l’autenticitat”. “El futur de la vida consagrada radica en l’ara”, ha dit. Ha posat èmfasi en l’actitud que es requereix ara, on cal “arriscar” i “superar la por” a l’hora d’actuar.
Un dels punts on van convergir els joves interventors va ser recalcant el fet de mantenir la “fidelitat a la vocació rebuda” i “l’autenticitat del carisma”. Ho va defensar el caputxí franciscà Marc Vallès, de trenta- quatre anys. Segons ha exposat, cal “viure amb radicalitat la vocació per arribar als més joves”. “No adoctrinar sinó despertar l’espiritualitat en ells, per suscitar noves vocacions”, ha afegit.
Actualitat i propostes
Entre les diferents intervencions que hi va haver durant l’Assemblea, va assistir com a convidat Sergio Arébalo, de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós. Aquest va presentar l’entitat, sense ànim de lucre, i multiconfessional, que es caracteritza per promoure el diàleg interreligiós i interconfessional.
També va intervenir el delegat de vida consagrada de l’arquebisbat de Barcelona, Joan Josep Moré, que ha plantejat dos temes en l’àmbit territorial de Barcelona. D’una banda, ha convidat els religiosos i religioses interessats a formar part de l’equip de la Pastoral de la Salut que s’encarrega de donar la comunió als hospitals de l’arxidiòcesi. I d’altra banda, ha fet una crida a participar també en el Secretariat de Tanatoris cooperant amb les celebracions de les exèquies.
La trobada ha començat amb la missa de benvinguda, que ha presidit el bisbe de Vic Romà Casanova, el qual s'ha unit als religiosos i religioses durant les diferents parts de la jornada. I ha posat punt final amb un dinar tots plegats per desitjar-se bon Nadal i un bon any nou.