(Bisbat de Girona) L'Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta compta, des d'aquest dilluns, amb un nou oratori al vestíbul de la planta baixa, que substitueix la capella de la novena planta, oberta l’any 1958. Aquest canvi es produeix, segons indica el decret de desafectació de l’antiga capella i de llicència del nou oratori, davant la necessitat d'una reorganització dels espais de l’hospital per tal d’atendre les necessitats de la COVID-19, així com per la creixent activitat sanitària i docent del centre. Al mateix decret s’hi especifica que es dóna la corresponent llicència per al nou oratori (cànon 1223) i que serà beneït i reservat únicament per al culte diví (cànon 1229).
El bisbe Francesc Pardo ha visitat aquest dilluns el nou espai, juntament amb el gerent de l'hospital, Joaquim Casanovas, i el responsable del Servei d'Atenció Religiosa-Suport Emocional Psicològic del centre, Sebastià Aupí, i ha manifestat que "la nova ubicació és molt adequada i facilitarà l'accés de la gent", alhora que ha assenyalat que "l'oratori compta amb un ambient que convida al silenci, a la pregària, a la reflexió i al recolliment".
D’altra banda, i d’acord amb l’Institut Català de Salut, els objectes litúrgics de l’antiga capella seran destinats al nou, o bé a altres esglésies de la diòcesi. Concretament, els bancs de fusta, per exemple, s’han repartit entre les parròquies de Medinyà i Flaçà; la sagristia s’ha dut a Sant Joan de Mollet, les làmpades de la Catedral de Girona i unes de les peces de més valor històric, els vitralls de la capella, s’exposaran properament al Museu d’Art de Girona.
Més de 8.000 misses des del 1958
En l’antiga capella de la novena planta, oberta l’any 1958, s’hi han oficiat, en els darrers 62 anys, 8.308 misses i 7.541 bateigs, l’últim dels quals el passat estiu. Aquests, en molts casos, eren de nadons que naixien a l’Hospital i que els seus pares volien batejar abans de sortir. Pel que fa a casaments, se n’hi ha celebrat 498, tot i que ara feia 11 anys que la capella no n’acollia cap. D’aquestes unions matrimonials, algunes les han protagonitzat pacients del Trueta, en moments de molta vulnerabilitat i fins i tot en situacions de final de vida.