Vés al contingut

(GTER/CR) Els grups de treballs reunits en la IV Trobada Interreligiosa Iberoamericana celebrada a Mèxic a finals de mes han fet pública una declaració amb tres fronts de treball: l'educació en valors, la transmissió d'experiències d'autoavaluació reflexiva i d'autogestió educativa i la necessitat que les universitats difonguin les noves tecnologies entre la població socialment vulnerable per evitar-ne l'exclusió.

Els representants de les comunitats religioses d'Iberoamèrica, a més a més de concretar els àmbits de treball de la la XXIV Cimera Iberoamericana que se celebrarà amb els caps d'Estat i de governa a Veracruz al desembre, han assumit el compromís de “contribuir a l'educació, la innovació i la cultura dels països iberoamericans, mitjançant la construcció d'una xarxa interreligiosa iberoamericana d'universitats inspirades en la fe que assumeixi la responsabilitat comuna de formar líders que no només siguin bons professionals, sinó també dirigents morals”.

El document de propostes de les confessions religioses va ser aprovat al final de la IV Trobada Interreligiosa Iberoamericana per part de Joan Hernández Serret, conjuntament amb Elías Szczytnicki, relators de les conclusions finals, i davant la presència de l’arquebisbe de Mèxic i president del Consell Interreligiós de Mèxic (CIM), el cardenal Norberto Rivera, i de la consellera Erika Martínez, coordinadora nacional adjunta de la propera Cimera Iberoamericana.

La proposta destaca tres fronts de treball. El primer, la promoció d'associacions entre els estats iberoamericans, la SEGIB i les comunitats religioses, per mitjà dels seus sistemes d'educació inspirats en la fe, per ampliar l'intercanvi d'innovacions educatives, especialment en el camp de l'educació en valors.

També es proposen facilitar la transmissió de les experiències d'autoavaluació reflexiva i d'autogestió educativa, que són comuns a les institucions educatives religioses, per als sistemes d'educació pública, com a exemples de bones pràctiques amb l'objectiu d'aconseguir una educació de qualitat.

I finalment, volen potenciar les accions de les universitats inspirades en la fe per difondre les tecnologies emergents a les poblacions més pobres i vulnerables, per tal que ajudin a tancar tot tipus de bretxes (socials, econòmiques, ètniques, etc.) en aquests països.

Recomanacions des de la pluralitat per la cultura, l'educació i la innovació

Organitzada pel Grup de Treball Estable de Religions (GTER) i Religions per la Pau Amèrica Llatina i el Carib, amb el suport de la SEGIB, el Consell Interreligiós de Mèxic (CIM) i l'Institut Mexicà de Doctrina Social Cristiana (IMDOSOC), i la cooperació de la Secretaria de Relacions Exteriors de Mèxic (SRE) i l'oficina de representació a Mèxic de la Secretaria General Iberoamericana, la trobada va tenir com a objectiu aportar reflexions, experiències i recomanacions des de les comunitats religioses i organitzacions basades en la fe, sobre la seva contribució des de la pluralitat i la diversitat, a la cultura, l'educació i la innovació dels països iberoamericans.

En la conferència inaugural, el cardenal Francisco Robles, arquebisbe de Guadalajara, president de la Conferència Episcopal Mexicana, i copresident de Religions per la Pau Internacional, va parlar sobre 'Els valors compartits de les nostres creences religioses com a contribució a l'educació, la innovació i a la cultura Iberoamericana'.

La inauguració de la trobada es va celebrar amb l'ambaixadora Socors Flors, directora general d'Organismes i Mecanismes Regionals Americans de la Secretaria de Relacions Exteriors; Elías Szczytnicki, secretari general i director regional de Religions per la Pau Amèrica Llatina i el Carib; Guillem Correa, president del Grup de Treball Estable de Religions; Manuel Guedán, Director de l'Oficina de Representació de la Secretaria General Iberoamericana per Mèxic, Cuba i República Dominicana, i Arturo Díaz, director general d'Associacions Religioses de la Secretaria de Governació.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.