Vés al contingut
Galeria d'imatges

(Cristianisme al Segle XXI) Aquest dissabte l’Associació “Cristianisme al Segle XXI” va celebrar al Saló d’Actes dels jesuïtes del carrer Casp una nova sessió d’”Espai Obert’, cicle que enguany porta per títol Espiritualitat i ecologia entorn de la «Laudato si’». Aquesta vegada el ponent era el professor de física, Josep Enric Llebot, expert en matèria condensada, que va ser Secretari General del Departament de Medi ambient i sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya del 2012 al 2016, membre de l’IEC i promotor d’estudis mediambientals. Presentat per Ramon M. Nogués, el professor va desenvolupar una xerrada tan tècnica com didàctica sota el títol "El futur de l’energia i la vida del dia a dia".

Començant per explicar les unitats d’energia, parlà de la densitat (energia per unitat de volum o massa) i la potència (energia per unitat de temps), fent comparacions com en el cas d’una aspiradora, que gastaria 1400 w, mentre un cotxe de fórmula 1 gasta 750 HP (sabent que 1 HP són 746 w). Això el portà a parlar d’eficiència energètica i a exposar gràfics del consum d’energia i potència al llarg de la història de la humanitat (un Boeing Jumbo gasta en l’enlairament 280 megawatts, que seria l’equivalent a la potència d’una de les centrals del Besós o a 1/3 d’una central nuclear). Completà aquesta part descriptiva oferint una corba de consum d’energia per càpita segons països; en els menys desenvolupats, el consum energètic suposa millora de vida, però quan s’ha arribat el nivell de vida s’estabilitza encara que es gasti més energia.

Afrontà a continuació les dues qüestions cabdals de l’energia, assegurar el proveïment i el problema de les emissions (molts més que el simple CO2), lligat al canvi climàtic, que ja palpem. Respecte al primer punt va tocar el tema del petroli (el 2030 Xina i Índia gastaran or negre com l’OCDE); quant al segon, encara que creixi la despesa energètica, es possible que baixin les emissions a causa de la millora d’eficiència i de la desviació de la despesa vers les energies renovables.

Encara tocà l’evolució dels costos energètics i de les causes de la demanda fins al 2040 i acabà insinuant les dificultats de l’energia de fusió nuclear. Un de les conclusions del professor Llebot és que “no sempre gastar més energia suposa una millora de nivell de vida”

En el debat es va opinar la necessitat de transitar vers les energies netes per dues raons, el canvi climàtic i la pau (la inestabilitat i guerres de certs països serien degudes al fet de voler dominar les fonts del petroli). Es va parlar del fracking, de les dificultats per arribar a les energies netes, de problemes econòmics relacionats i dels acords de París del passat desembre.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.