(Lucia Montobbio-CR) Els dies 14 i 15 de setembre es celebra la quarta edició de La Nit de les Religions a Barcelona. Seran dos dies de portes obertes i d’activitats organitzades per conèixer i interaccionar amb la diversitat religiosa i tradicional de la ciutat. La iniciativa ha crescut cada any en nombre d’entitats que hi participen i aquest any ja són 54. La iniciativa està pensada pels assistents que visiten el centre, però per confessions és una gran oportunitat. Per això, la majoria repeteixen any rere any. Expliquen que és una bona manera per donar-se a conèixer a persones a les qui no arribarien d’altra manera. Fins i tot les tradicions mes conegudes i amb més segles de presència històrica a la ciutat. Alhora, per compartir una iniciativa conjunta amb altres confessions.
La iniciativa està organitzada per l‘Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós i Interconviccional (AUDIR), amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i l’Obra Social de “la Caixa”. Va començar al 2016 on 24 comunitats van obrir les seves portes per donar-se a conèixer a la societat civil. La Nit de les Religions ha tingut molt bona acollida, com explica Sergio Arévalo, coordinador del projecte a AUDIR: “El primer any hi van participar 24 comunitats, el segon 33, després 40 i ara 54. En visitants, calculem que han assistit unes tres mil persones, per edició.”
Zouahir El Hairan, del Grup de Joves de l’AUDIR, explica que la nit de les religions és una oportunitat per participar de diverses activitats, visites guiades, pels diferents centres i entitats. La iniciativa va néixer a Berlín i a Barcelona desitgen que segueixi aquesta línia per la ciutat: “Barcelona ha de pensar més enllà, potenciar la seva branca cosmopolita.”
Enfortir el teixit social
Des de l’Islam, Mohammed Halhoul, del Consell Islàmic Cultural de Catalunya, explica que participen per donar a conèixer la tradició de l’Islam, i que, de fet, no només ho fan en aquesta ocasió, sinó que el centre acull la societat civil en altres ocasions que poden coincidir amb les festes del calendari de l’Islam, o amb les festes de la ciutat, per exemple, per la Mercè.
Ho fan perquè “és important mostrar la pluralitat i riquesa en la que convivim, i potenciar la tolerància. La Nit de les Religions és una iniciativa boníssima que enforteix el teixit social, religiós, social, de fe, de creences que conviuen en la mateixa ciutat que de vegades passen desapercebudes pel dia a dia, el que fan només amb les seves comunitats o fidels. Això trenca amb la seva rutina, per obrir-se als altres. Acollir a l’altre, saber rebre’l, escoltar-lo, conèixer-lo és una virtut.”
El Consell Islàmic de Catalunya, durant la Nit de les religions, ofereix explicacions del servei que donem als fidels i a la ciutadania en general, expliquen una mica sobre la història de l’Islam, i donem informació sobre el culte. “També oferim té o begudes i pastes del Pakistan o del Marroc, i sempre hi ha alguna sorpresa fora de programa, cada comunitat realitza activitats diferents”. La tradició sufí, per exemple, presentarà testimonis, llegirà poemes acompanyats amb llaüt, i farà un concert. Marcel Plana d’Adalil, Cultura i Espiritualitat, explica que és és el primer any que participem en col·laboració amb Associació Puente de Comunicación: “Estem contents de poder mostrar que som a Barcelona.”
“No esperàvem tanta gent”
Aquestes activitats són gratuïtes i l’entrada és lliure, com ho són la majoria de les del programa que s’organitza en els apartats: Budisme, Cristianisme, Hinduisme, Islam, Judaisme, Sikhisme.... És una part de la diversitat que mostren les dades de la memòria de 2018 de l’Oficina d’Afers Religiosos de Barcelona (OAR). Del 2002 al 2018 Barcelona ha passat de tenir 375 centres de culte a tenir-ne 569 que pertanyen a 23 confessions diferents. En el mateix informe apareixen els percentatges del nombre de centres existents a Barcelona i el cristianisme catòlic (amb un 42%) continua tenint la majoria de centres del territori.
La comunitat benedictina del Monestir de Sant Pere de les Puel·les és una de les entitat catòliques que hi participen. El monestir de Sant Pere de les Puel·les té presència a Barcelona sense interrupció des del 945 fins a avui i és la primera comunitat femenina de tradició benedictina que va existir a la ciutat. Això no treu que també vegin la necessitat d’obrir les portes.
La germana Conxa Adell diu que el que més li agrada de la Nit de les Religions és que sigui una iniciativa que ve de la societat civil. “Aquest és el segon any que hi participem, l’any passat ens van contactar des de l’AUDIR i ens van convidar, i de seguida ens va agradar la iniciativa perquè ve proposada des del món laic, des de l’àmbit civil, que no des de l’àmbit religiós.”
L’experiència va ser per elles un èxit amb la presència de més de 100 persones. “No sabíem què passaria, no esperàvem tanta gent perquè arribar fins al monestir no és del tot fàcil, no estem al centre de Barcelona. A més el programa tenia diverses activitats simultànies a la nostra. L'activitat que se'ns va demanar va ser fer dansa contemplativa i es va fer a la gespa del monestir, durant una hora, amb silenci total i en actitud de pregària". Prèviament, hi va haver la pregària quotidiana de vespres a l'església en la qual hi va participar també molta gent.
Aquest any, oferiran diversos textos de l’evangeli i textos que parlen de la regla de sant Benet. “Participant de la Nit de les Religions volem mostrar que encara hi som, i que ens acostem a la comunitat de diverses maneres”.
Propostes d’espiritualitat diversa
La diversitat religiosa també es concreta amb un gran nombre de confessions minoritàries. Des dels organitzadors donen cabuda a totes les que hi volen participar, sense donar més importància a unes que a d’altres.
Natàlia Barenys, del centre budista Zen Kannon, valora molt que el format de la Nit de les Religions faci molt accessible el seu centre a tothom. “La gent pot venir per curiositat, atrets potser per les aparences... Però un cop proven què és el que fem -en el nostre cas la meditació asseguda com a font d'alliberació del sofriment- aleshores poden sentir el desig d'aprofundir”. Per Barenys, aquestes propostes són molt importants: és millor que a la gent se li ofereixin activitats relacionades amb l'espiritualitat, que no pas bars i restaurants, d'això ja n'hi ha molt. Hauria d'haver-n'hi sempre i no només un cop l'any, esperem que continuïn.”
El 2019 continua la iniciativa i amb alguna novetat. La Nit de les Religions guanya un dia més, s’estén fins diumenge al matí i així hi haurà temps per a visitar més comunitats. A més, l’acte inaugural es fa en una sala més gran, a l’Espai Francesca Bonnemaison. També hi ha nous participants com els Ateus de Catalunya, o iniciatives noves com una ruta guiada pel territori, concretament, a Sants i Hostafrancs, que oferirà AUDIR.
Segons Sergio Arévalo, la idea és que, cada vegada més, altres àrees de Barcelona hi participin, “el que volem potenciar és el coneixement, la convivència i el diàleg del veïnat i el seu entorn religiós”, conclou.