Vés al contingut

(Salesians) "Ens correspon escriure aquesta nova pàgina de la història". Són paraules del rector major dels salesians Ángel Fernández Artime, que dissabte va presidir la creació de les dues noves inspectories salesianes d'Espanya: Maria Auxiliadora, amb seu a Sevilla, i Santiago el Mayor, amb seu a Madrid. El santuari de Maria Auxiliadora, al carrer Ronda d'Atocha, va acollir el naixement d'aquestes dues noves províncies salesianes que substitueixen les sis anteriors.

Al temple, ple a vessar, salesians i una multitudinària "representació de tota la Família Salesiana d'Espanya" –com va destacar el rector Major–, van acollir amb una gran ovació la lectura, després de l'homilia, dels decrets de creació de les inspectories i el nomenament dels nous provincials: Cristóbal López, per a la de Maria Auxiliadora, i Juan Carlos Pérez, per a la de Santiago el Mayor. Els dos nous provincials, abans de signar el document acceptant el nou càrrec, van fer la professió de fe.

El rector major, referint-se a la festivitat de Pentecosta, va assenyalar algunes propostes en la seva homilia, perquè com va dir: "l'Esperit ens porta novetat i obertura i irromp a les nostres vides per fer-nos sortir de les aparents seguretats". I va convidar a tots els membres de la Família Salesiana a "viure dedicats als joves, sobretot als últims. Siguem capaços de viure deixant veure al món el nostre ADN ". També va exhortar a viure aquesta nova etapa " al servei de Maria Auxiliadora i posant a Jesús al centre", com tantes vegades va repetir al llarg del dia.

Una jornada de trobades

I és que la jornada va estar marcada per les trobades que Fernández Artime va mantenir amb diferents grups de la Família Salesiana, en el que era el seu primer viatge oficial a Espanya després de la seva elecció el passat 25 de març.

Abans de l'eucaristia, al voltant de 400 salesians van escoltar les paraules del rector major que els va convidar a "no tenir por" i a afrontar aquest nou repte amb una actitud de ment i cor oberts a "la presència de l'Esperit". Va assenyalar que el més important és viure amb "una profunda mirada de fe, tenint com a únic criteri respondre a la missió salesiana, prendre opcions valents preguntant-se on cal estar ara, on dedicar els millors esforços" i sabent que el carisma de Don Bosco no és patrimoni dels salesians, sinó que el compartim amb la Família Salesiana.

Va subratllar la importància de la vida de fe i fraternitat i va animar els religiosos a viure aquest moment de reorganització de les províncies salesianes com "un deure davant el Senyor i davant Don Bosco perquè hi ha joves que ens segueixen necessitant".

"Les nostres propostes no han de ser només espais d'animació sociocultural"

A la tarda, i davant un públic conformat per més de 450 joves, el rector major dels salesians va voler deixar un missatge clar: "No tingueu por de deixar-vos envoltar per la trama de Déu". I va llançar una petició als joves, "ajudeu-nos a ser els salesians que Don Bosco va somiar, us necessitem". En un altre moment de la trobada, en què els joves li van anar fent preguntes i valorant la diversitat d'ofertes educativo-pastorals dels ambients salesians, va assenyalar que "les nostres propostes no han de ser només espais d'animació sociocultural. Han de ser una alternativa de compromís, de profunditat espiritual ".

La jornada d'inici de les dues noves províncies salesianes va concloure amb la trobada amb membres dels diferents grups de la Família Salesiana, més de 400. Don Ángel va animar els presents a prendre consciència del gran potencial que la Família Salesiana pot oferir a la missió salesiana i a l'Església universal.

En la seva intervenció va apuntar que la major genialitat que va tenir Don Bosco va ser, precisament, la d'intuir que, sent molts i molt diversos els membres de la seva família, arribaríem molt més lluny. I va proposar diversos reptes per a tots els grups: conèixer-nos, estimar-nos i respectar-nos; sortir dels nostres propis murs "per ser una força viva en la societat i en l'Església", i, finalment, redescobrir el valor del laïcat doncs, va explicar, es "requereix una presència molt més viva del laïcat a les obres salesianes i a l’Església ".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.