Vés al contingut

(Laura Mor –CR) Catalunya s’obre camí en l'ensenyament superior de música especialitzada en litúrgia. La Facultat Antoni Gaudí de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, en col·laboració amb l’Abadia de Montserrat, oferiran el proper curs el primer Diploma de música sacra del país. El projecte acadèmic s'inspira en el model alemany d'ensenyament universitari d'aquest àmbit i va destinat a qualsevol persona que vulgui aprofundir en els coneixements i en la tasca litúrgica com a músic.

“Mai abans no s’havia fet una proposta tan ambiciosa i tan concreta”. Així ho valora Eudald Dantí, que és un dels promotors de la diplomatura. “El nostre projecte és innovador a Catalunya i a tot Espanya perquè té una durada de dos anys i fa un seguiment setmanal de l’alumne”. La Facultat Antoni Gaudí se suma així a l’oferta europea, però amb cautela: “De moment, no volem començar la casa per la teulada i oferim una diplomatura; però l'objectiu és créixer de mica en mica i acabar assolint el nivell de màster”.

Segons Eudald Dantí, els últims 25 anys hi ha hagut diversos intents de formular una iniciativa similar, però fins ara no havien reeixit. Des de Montserrat, per exemple, s’organitzen els cursos d’organistes o els de dinamització de cants, que són de tipus intensiu i duren una sola setmana. Dantí els valors positivament: “Han fet durant molts anys una feina molt important”. Per això, la seva és una proposta “complementària”, sense ànims d’entrar en competència. De fet, el diploma s’ofereix amb estreta col·laboració amb l’Abadia de Montserrat. Així, l'equip que coordina la proposta, on hi ha un dels organistes de la catedral de Barcelona, Òscar Garcia, treballa d'acord amb el monjo Ramon Oranias o l’abat Josep M. Soler.

El model alemany

Europa té més tradició en oferir estudis universitaris en música sacra i compta amb una oferta més diversificada. El nou diploma promogut per l'Ateneu Sant Pacia s'inspira en el model alemany: L’oferta a la resta de països Europeus es concentra sobretot en l’àmbit germànic, però també hi és en països catòlics, com França i Itàlia, aclareix Dantí. A Roma trobem l'Institut Pontifici de Música Sacra, el PIMS de Roma –que va dirigir durant 17 anys el català Valentí Miserachs–; però també a Gènova hi ha l'Institut Diocesà de Música Sacra.

Als països germànics els estudis de música sacra generalment no pertanyen a un institut eclesiàstic, sinó que s’aglutinen dintre de l’oferta de les universitats públiques. És més una proposta nascuda del món laic, coordinada des de l'Estat, però dirigida, evidentment, a la gent que treballarà professionalment a l’àmbit de la litúrgia”.

El programa

Les assignatures estan ja definides i inclouen continguts teològics, com són fonaments bíblics, i la direcció de cant coral i de cant gregorià, entre d’altres. Entre els detalls que cal acabar de concretar hi ha el nom d’alguns membres del professorat. Però el programa detallat es donarà a conèixer pels volts de Setmana Santa.

El diploma tindrà una durada de dos anys i cada curs, organitzat per quadrimestres, començarà a primers d’octubre i acabarà a finals de maig. La direcció d’aquest diploma recau en Armand Puig en tant que rector de l’Ateneu Sant Pacià. Segons Dantí va ser Puig qui “va entendre des del primer moment que era una proposta molt necessària”.

A qui s'adreça?

Els destinataris del programa són les persones amb coneixements musicals previs, interessades a iniciar-se en l’acompanyament musical de la litúrgia o bé aquelles persones que han desenvolupat durant anys una tasca d’acompanyament musical en la litúrgia, preferentment a l’orgue. Però, també va adreçat a aquelles persones interessades en la direcció de cants o en altres àmbits de la litúrgia musical i que desitgin aprofundir els seus coneixements tècnics i interpretatius i adquirir o aprofundir coneixements en disciplines estretament relacionades amb la pràctica musical litúrgica, com són la Teologia, el cant gregorià, la direcció coral i la litúrgia pròpiament

El Diploma de Música Sacra està obert a tots els nivells de coneixements, però només les persones que tinguin estudis de secundària o assimilats podran obtenir la titulació acadèmica. A més de les assignatures de grup, es farà un seguiment personalitzat de l’alumne en les classes individuals de litúrgia organística i d’orgue (tècnica i repertori).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.