(Roger Vilaclara –CR) Obre’t. Aquest és el significat del mot hebreu effathà. Una expressió que fa referència a la crida constant del papa Francesc de treballar per una Església en sortida, oberta als altres. Amb aquest objectiu neix Effathà-cristiansdebase.cat, un nou moviment impulsat des de la Fundació Occitano-Catalana per un grup de persones que comparteixen la voluntat de créixer en el coneixement de Jesús, l’estima per l’Església i el compromís amb el país.
El claretià Pere Codina, un dels promotors d’aquest moviment, destaca la importància que es tracti d’una entitat independent i promoguda des del laïcat. “No està a les ordres de cap entitat religiosa i està a l’abast de tothom”, diu.
Obrir el missatge evangèlic i fer front a la crisi de dins de l’Església són els objectius d’aquest nou grup. “No en el sentit d’apuntalar el que ja hi ha, sinó de promoure allò que hi ha d’haver”, explica Codina. Referent a aquesta crisi, Codina explica que un dels problemes és la desconeixença de la gent i, especialment dels joves, vers l’Església, l’espiritualitat i el fet religiós. L’entitat posa el focus en la dimensió evangèlica i en un missatge que “és vàlid tant avui com fa dos mil anys”.
El grup ha estat impulsat per Joan Amorós, president de la coordinadora del curs Fundació Occitano-Catalana, i Joan Maluquer, gerent de l’UCE i coordinador del curs Fundació Occitano-Catalana.
Effathà també vol ser un punt de trobada de persones amb preocupacions diferents i provinents d’àmbits diversos. Per fer-ho es proposa donar recursos “per poder viure amb profunditat el que significa ser cristià”. Per Codina, “no és només fer, és pensar i pregar amb una visió àmplia”.
Catalunya i espiritualitat per a joves
En aquesta línia, una de les primeres accions que impulsa aquest nou grup és el curs gratuït ‘Coneixement de Catalunya i Espiritualitat’. Un curs que vol lligar les qüestions cabdals de la societat i la història de Catalunya amb el coneixement “del que significa ser cristià”. Des d’aquest mes d’octubre fins al 4 de maig i compta amb un seguit de conferències de dues hores dividides en dues branques: l’espiritualitat i el coneixement de Catalunya. La seu d’aquest curs de 52 hores serà la Institució Cultural del CIC de Barcelona.
El curs està adreçat a joves estudiants universitaris de diverses disciplines. “És on més costa d’arribar” explica Codina. Per a ell és important que “l’oferta hi sigui i es pugui aprofitar”. Per fer front a aquesta dificultat s’han buscat canals i s’ha informat a col·legis majors, entitats juvenils d’Església, entre d’altres.
Les sessions s’han plantejat com a espais de debat sobre el missatge evangèlic sense dogmatismes. Volen ser ponències vives on els joves es facin conscients dels reptes de país i d’Església: “un àmbit obert i disposat a escoltar tothom, també a ells”, expliquen des del grup Effathà.
El curs reuneix més de vint ponents diferents entre els quals hi ha el claretià Màxim Muñoz, la professora Carme Junyent o el professor Jordi Cervera. També es troba pendent de confirmació la participació de l’expresident de la Generalitat i diputat europeu Carles Puigdemont.
Per inscriure’s al curs cal omplir el formulari del seu web.