Vés al contingut

(Claretians/CR) Aquest diumenge centenars de persones coronaran el cim del Matagalls i veneraran la creu que es va plantar al cap damunt del seu turó abans del 1614. La 65a edició de l’aplec de Matagalls citarà familiars, amics i coneguts de Viladrau, Seva, Taradell, Sant Celoni, Gualba, Granollers, La Garriga, Palautordera, Arenys de Munt i també de Barcelona, Terrassa, i Manresa, entre d’altres indrets.

La trobada recorda Sant Antoni M. Claret i mossèn Cinto Verdaguer, que va valorar la creu com a símbol de “la Pàtria en la més alta serra” que s’acostava a Déu en un dels seus poemes. Com diu el claretià Ramon Caralt en la convocatòria d’enguany “l’aplec conté tres realitats: natura, religió i país”. Caralt explica aquest triple contingut dient que la natura es troba en les fonts del turó, en el paisatge de l’entorn, en la vista panoràmica del cim. La religió es reconeix en la creu, l’altar, la fe dels excursionistes i la missa que hi celebren. I el país en la companyonia, els records, la constància, la rotllana del cant dels adéus i les sardanes.

La jornada preveu l’arribada dels excursionistes a la Creu, el lliurament de premis a la constància, una missa i el cant dels adéus. A la una del migdia, a la fons Salt del Boc, s’inauguraran les millores fetes pel Servei de Parcs Naturals de Girona. A la tarda, s’inagurarà la Font del 50è Aplec de matagalls dedicada al pare claretià Faustí Illa i Salvia, que ha reconstruït l’Ajuntament de Viladrau, i a continuació se celebrarà una ballada de sardanes amb la cobla Genisenca a la plaça Marià Manent.

Sant Antoni M. Claret i el Matagalls

Sant Antoni M. Claret tingué una relació molt especial amb aquesta muntanya durant el temps en què va regentar la parròquia del poble de Viladrau. Ell s’encarregava de reposar la creu que com que era de fusta quedava sovint malmesa degut a les condicions meteorològiques del moment. A l’actual Creu hi ha una majòlica dedicada al pare Claret, així com dos medallons de bronze que també recorden la vinculació de la Creu de Matagalls amb Sant Antoni M. Claret i Jacint Verdaguer.

Verdaguer va titular “La Creu de Catalunya” un poema que s’hi referia. En els seus versos s’hi pot llegir: “ Era en tes mans, era en ton cor fins ara; / deixa-la avui posar sobre ton front; / apar que Déu, en ella viu encara, / ne faça esplèndid trono, / des de Montseny per beneir lo món.”

La tradició de l'Aplec del Matagalls s'implantà amb motiu de la canonització del pare Claret l’any 1950. Avui és un dia molt especial i esperat, tant per als organitzadors de l’esdeveniment com per als participants, que any rere any ja tenen ben anotat a l’agenda que el segon diumenge de juliol queda expressament reservat per a fer el cim al Matagalls.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.