(Abadia de Montserrat) La Vetlla de Santa Maria de Montserrat, que començarà a les 21h del proper dimecres 26 d’abril, comptarà enguany amb les músiques del Llibre Vermell de Montserrat, que interpretaran els instrumentistes i els cantaires de les Joventuts Unides de La Sénia, que enguany celebren el 50è aniversari. A les 22h començarà l’Eucaristia de la Vetlla presidida per Mons. Agustí Cortès, bisbe de Sant Feliu de Llobregat, que es podrà seguir en directe a través de les TV de la Xarxa de Comunicació Local, a més de Ràdio Estel, i de Montserrat Ràdio i Montserrat TV.
La Vetlla de Santa Maria d’enguany estarà caracteritzada pels cants i les pregàries del Llibre Vermell de Montserrat cantats pel cor i pel poble. La “Litúrgia de la Paraula de l’Eucaristia” és sempre més desenvolupada, ja que està composta per tres salms i diverses lectures i, en el moment de l’Ofertori, el P. Abat rep l’ofrena de l’oli simbòlic pel manteniment de llànties que cremen durant tot l’any en la Basílica, i que representen a totes les comarques de Catalunya i també a moviments i institucions que les han anat ofrenant des del 1947. Al final de la Vetlla es resarà la Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat del Bisbe Torras i Bages. L’origen de l’actual Vetlla de Santa Maria té el seu origen l’any 1947, en motiu de les festes de l’entronització de la Santa Imatge. En aquella ocasió es va reprendre la tradició multisecular de “vetllar Santa Maria”. Van ser molts els pelegrins i devots que en grup, en família o individualment van pujar a la Basílica de Montserrat la nit del dia 26 per venerar la Santa Imatge abans de ser col·locada definitivament en el seu nou tron ofrenat per subscripció popular. Els pelegrins i devots eren rebuts pel P. Adalbert Franquesa, que en aquell moment era el Sagristà Major. L’endemà, dia 27, va tenir lloc la solemne celebració de l’Eucaristia a les places, en la qual el poble català va fer ofrena a la Mare de Déu del nou tron. L’organització de les anomenades “festes de l’entronització” va anar a càrrec de la comunitat monàstica i de la Comissió Abat Oliba. Des d’aquell moment, la Vetlla de Santa Maria s’ha celebrat ininterrompudament fins als nostres dies. Acabada la Vetlla hi haurà una ballada de sardanes a la Plaça de Santa Maria.
Cremallera de baixada, fins a Monistrol-Vila
En acabar la Vetlla, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya ofereix la possibilitat de baixar amb el tren cremallera fins a l’estació de Monistrol-Vila (pàrquing). Serà un únic viatge, que sortirà a les 0.30h del dia 27, amb arribada a Monistrol de Montserrat a les 0.43h. D’aquesta manera, totes aquelles persones que vulguin assistir a la Vetlla de Santa Maria amb cremallera podran fer-ho si deixen el seu vehicle a l’aparcament de Monistrol-Vila.
La missa del dia, presidida per l’arquebisbe de Tarragona, també a través de les TV de La Xarxa de Comunicació Local, Ràdio Estel i Montserrat RTV
I l’endemà, dimecres 27 d’abril, a les 11h, tindrà lloc la missa de la Solemnitat de la Mare de Déu de Montserrat, que en aquesta ocasió estarà presidida per l’arquebisbe de Tarragona, Mons. Jaume Pujol i Balcells. Aquesta Eucaristia també es podrà seguir en directe a través de les TV de la Xarxa de Comunicació Local, a més de Montserrat Ràdio i de Montserrat TV.
Dimecres 27 d’abril, entrada gratuïta al Museu de Montserrat i ballada de sardanes a la plaça de Santa Maria
Com cada 27 d’abril, el Museu de Montserrat tindrà jornada de portes obertes. Es podran visitar gratuïtament tant l’exposició permanent com les dues temporals: a la Sala Daura, Anatomia d’una illa a ulls clucs, de Jordi Fulla (fins l’11 de setembre) i, a l’Espai d’art Pere Pruna, Laforça d’una idea, d’Elisa Arimany (fins l’11 de juny). I a les places de Santa Maria, després de la missa conventual, a les 12.15h aproximadament, hi haurà ballada de sardanes amb la Cobla Triomfal d’Igualada.