(MEV) El Museu Episcopal de Vic ha iniciat aquest curs 'Els viatges del museu', una nova línia d'activitat que ofereix viatges culturals a punts del món que tenen alguna relació amb el museu i el seu fons. Del 3 al 13 de juliol, el museu promou un viatge per conèixer el patrimoni historicocultural d'Armènia. En l'any de commemoració del centenari del genocidi armeni, 'Els viatges del museu' vol acostar-se a aquesta cultura a través de dos dels vigatans que van denunciar el genocidi d'aquest poble: el bisbe Josep Morgades i l'escriptora Maria Àngels Anglada. Amb l'objectiu d'acostar-se a Armènia i a aquestes dues figures, el MEV organitza dues conferències que es faran aquest dijous dia 12 i el 9 d'abril a la sala d'actes del museu.
Dijous, a les 7 de la tarda, Maria Ohannesian, professora de la Universitat Autònoma de Barcelona, parlarà sobre Armènia en la literatura de Maria Àngels Anglada i Bàrbara Virgil, llicenciada en filologia semítica i professora d'hebreu de la Facultat de Teologia, explicarà alguns dels elements culturals d'Armènia. La segona sessió es farà el dijous 9 d'abril a les 7 de la tarda. En ella, Jordi Figuerola, professor d'Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, parlarà sobre el bisbe Morgades i Armènia.
En el cas de Maria Àngels Anglada, la seva fascinació per Armènia va arribar per l'obra del poeta armeni Hran Nazarian. Això li va obrir l'interès per aquest poble i cultura que va desembocar en la publicació Quaderns d'Aram (1997) on es tracta l'angoixa radical del genocidi armeni. Aquesta novel·la és la primera obra de la literatura catalana traduïda a l’armeni. Així doncs, ella ha estat el centre dels primers contactes literaris entre Armènia i Catalunya. Quadern d’Aram és un pont entre la cultura armènia i Catalunya.
Per la seva banda, el bisbe Josep Morgades, fundador del MEV, va mostrar el seu suport i compromís amb el poble armeni. El 1897 ja va denunciar les matances del poble armeni.
Inscripció oberta per conèixer una cultura fascinant i molt desconeguda
'El viatges del Museu' descobrirà Armènia del 3 al 13 de juliol. Armènia és un país amb un ampli patrimoni cultural. Un museu a l’aire lliure amb nombrosos monestirs i esglésies medievals, varis d’ells declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. En aquest viatge es podran descobrir, entre d'altres, els encants d’Erevan, els monestirs de khor Vipar, Noravank o Goshavanank, la catedral de Mayr Tachar o el poble Noraduz. La petició d'informació i les inscripcions es poden fer aquí.
Museu Episcopal de Vic
El Museu Episcopal de Vic és un dels museus d'art de referència de Catalunya. Conserva una de les millors col·leccions d'art medieval del món amb obres mestres de pintura i escultura del romànic i del gòtic català. Les col·leccions d'orfebreria, teixit, forja, vidre i ceràmica ofereixen un complet recorregut per la història de l'art litúrgic i de les arts decoratives a Catalunya. Aquest fons, de valor excepcional, s'exhibeix en un edifici contemporani situat al costat de la Catedral, en ple centre històric de Vic.