Vés al contingut
museu-historia-museu-diocesa-barcelona
Fotografia: Arquebisbat de Barcelona.

ARQUEBISBAT DE BARCELONAEl Museu d’Història de Catalunya acollirà el simposi 'Ramon Berenguer IV i Peronella. Unió dinàstica i projecció exterior'. Les jornades organitzades pel Museu Diocesà de Barcelona i Museu d’Història de Catalunya, se celebraran del 16 al 17 de novembre. S'han organitzat arran del procés d’exhumació del sarcòfag que es troba a la Catedral de Barcelona, el qual podria contenir les reses de la reina Peronella d’Aragó, muller del comte Ramon Berenguer IV. Unes suposicions que s'han fet públiques després de la troballa les que podrien ser les despulles de la comtessa Almodis de la Marca, muller del comte de Barcelona, Ramon Berenguer I el Vell, dins del sarcòfag i que podria haver heretat Peronella d'Aragó.

El govern d’Aragó ha establert un conveni amb la seu Barcelonina per procedir a l’exhumació de la tomba, amb l’objectiu de verificar si, efectivament, conté restes de Peronella. Ho faran mitjançant la comparació de mostres d’ADN del seu pare Ramir I, també anomenat el Monjo, que està inhumat a San Pedro el Viejo d’Osca. L’anàlisi del contingut del túmul és l’única via científica per comprovar a qui corresponen.

Aquest simposi l'organitza el Museu Diocesà, el Museu d’Història de Barcelona i la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració de l’Ateneu Sant Pacià. Tal com s’exposa és una bona ocasió per aprofundir en l’estudi de la unió dinàstica entre Ramon Berenguer IV i Peronella, o cosa que és equivalent, la casa comtal de Barcelona i la casa reial d’Aragó.

Objectius i estudis

Durant aquests dos dies es pretén estudiar les condicions jurídiques del matrimoni, les seves conseqüències en l’àmbit polític dels dos espais, els comtats catalans i el regne d’Aragó, i la dimensió europea de l’esdeveniment.

Les ponències presentades explicaran tot això i ho faran des de perspectives diferents: des de la vessant jurídico-política a la de gènere, passant per la que correspon a la representació del poder que es manifesta en l’elecció dels llocs de sepultura i la forma de les tombes dels protagonistes.

A més a més, en la darrera sessió, el 17 de novembre a les 16:00 h, hi haurà una visita guiada als sepulcres comtals i reials de la Catedral de Barcelona. Posteriorment, a les 20:00 h, hi haurà la presentació del llibre La catedral romànica de Barcelona, de Gerardo Boto i Marc Sureda, fruit de les jornades que es van celebrar el 2019.

Reflexionar amb noves aportacions

El simposi pretén presentar l'estat de la qüestió, així com fer noves aportacions i estimular la reflexió sobre un dels períodes més decisius de la nostra història. Aquesta manera de procedir es pot traduir en la presa de decisions difícils d’entendre, com ara la divisió del bisbat de Lleida. Les seves conseqüències han desembocat en el trencament d’una unitat territorial fruit del matrimoni entre Ramon Berenguer IV i Peronella, un espai frontissa entre Aragó i Catalunya.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.