Vés al contingut
Autories
Dalí Taxi
Fotografia: Arquebisbat de Barcelona.
Galeria d'imatges

Arquebisbat de BarcelonaEl Museu Diocesà de Barcelona presenta, amb motiu del 120 aniversari del naixement de Salvador Dalí, una exposició de producció pròpia que reivindica la figura d’aquest artista universal en relació amb la ciutat de Barcelona. L’exposició recorre, a través d’unes 120 instantànies preses, en la seva majoria, per fotoperiodistes locals, els espais vinculats a la figura de Salvador Dalí. I abasta, cronològicament, de la seva primera exposició al Cap i Casal (1922) fins ben entrada la dècada del 1970, just abans que es mostrin els primers símptomes de les diverses afeccions que van minvar la seva exposició pública.

Dalí no té cap carrer ni plaça a Barcelona. El públic el vincula a Cadaqués i a Figueres, a més de París i Nova York, però la seva relació amb el Cap i Casal és íntima, intensa i persistent: la seva mare, Felipa Domènech, era barcelonesa; el seu pare i el seu oncle, s’hi van criar; artísticament, Barcelona era la capital artística que calia conquerir abans d’assaltar París.

Una vegada a París, Dalí fou el principal valedor internacional del modernisme barcelonès, molt especialment de l’obra i la figura d’Antoni Gaudí. En nombroses iniciatives, conferències i articles en revistes com MinotaureVogueFlair o Paris Match promocionà la nostra ciutat i, molt especialment, l’obra de Gaudí.

L’exposició, tot recreant la planimetria de Barcelona, recorre els espais barcelonesos relacionats amb Dalí, com l’Ateneu, l’hotel Ritz –actual El Palace–, diversos restaurants, la seva relació amb el flamenc, els toros o el futbol, la seva fal·lera gaudiniana, les amistats que van tenir lloc en el marc barcelonès, i àdhuc la seva activitat expositiva a la nostra ciutat.

A part de les instantànies de fotògrafs com PostiusSáenz GuerreroCarlos Pérez de RozasBrangulíSans CondeminasCatalà RocaGonzález Albiach... hi ha manuscrits i documents procedents de diversos arxius i col·leccions públics i privats (Biblioteca de Catalunya, Fundació J. V. Foix, hereus d’Isidor Beà...), cartells, revistes, llibres i dibuixos originals de Salvador Dalí i de Federico García Lorca.

Però l’exposició no acaba a les parets del Museu Diocesà de Barcelona. Al final del recorregut hi ha, a disposició del públic, un mapa –gratuït i inèdit– amb els indrets dalinians assenyalats i explicats: ara cal sortir a recórrer la ciutat i viure l’experiència daliniana.

L’exposició ha estat comissariada per l’historiador de l’art Ricard Mas. El seu particular disseny estètic i gràfic –com els marcs inspirats en la forma de les illes de l’Eixample– ha estat concebut per L’Estudi de la Mirada, dirigit per l’artista Jesús Galdón.

L’exposició es podrà visitar fins al diumenge 1 de desembre.

Persones

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.