(CR/Vatican News) “Inspirar i mobilitzar la comunitat catòlica per cuidar la nostra casa comuna i aconseguir la justícia climàtica i ecològica”. Aquests són els objectius de la nova etapa que s’obre per al Moviment Catòlic Mundial pel Clima, que des d’aquesta setmana canvia el seu nom pel de Moviment Laudato si’. La Xarxa Ecoparròquia, que impulsa Justícia i Pau, forma part d’aquesta iniciativa internacional i promou el pensament i l'acció de l’encíclica Laudato si’ a Catalunya.
El naixement fa sis anys
Fundat el 2015 per un grup de 17 organitzacions catòliques i 12 exponents d'institucions acadèmiques i de la societat civil de tots els continents, compromesos a ajudar els fidels a respondre a les exhortacions de l'encíclica del Papa Francesc sobre la cura de la casa comuna, publicada aquest mateix any, el Moviment compta ara amb més de 800 entitats. En els últims temps ha realitzat "un camí de discerniment de més de 18 mesos", explica Tomàs Insua, cofundador i director executiu del Moviment, a Vatican News. Una reflexió sobre la identitat, la missió, el nom i les estructures. El nom anterior era "massa llarg i difícil de recordar”, continua Insua. “Pensant en el treball de conversió ecològica i ecologia integral que invoca Laudato si' i que catalitza la nostra feina, en col·laboració amb diversos socis eclesials vam decidir dir-nos Moviment Laudato si'", després d'examinar una llista de 25 possibles noms.
Lorna Gold, presidenta de la junta directiva, que ha presentat la notícia en una trobada en línia, destaca que és "important assenyalar que la missió s'amplia per incloure el concepte de justícia ecològica, basat en l'esperit de Laudato si', en el que 'tot està connectat'". L'encíclica del Pontífex, afegeix Insua, "és el fonament de tot el que fem i organitzem. Des de la Setmana Laudato si' fins al curs d'Animadors Laudato si', des dels nostres Cercles fins als estudis específics". Un compromís que no s'ha interromput mai, ni tan sols durant l'emergència de la pandèmia, fins al punt que ara comptem amb uns 25.000 animadors de Laudato si' al món. Persones que majoritàriament estan implicades en realitats parroquials, associatives i religioses, però també persones corrents que senten la crida a l'ecologia integral de manera especial, posant-se al servei de les seves comunitats.
Líders de l'ONU
"Hi ha molt a fer, sobretot avui: en aquest any concret hem de centrar-nos en les pròximes grans cimeres de l'ONU", diu Insua. Es refereix a la Conferència de l'ONU sobre Biodiversitat, COP15, prevista de l'11 al 24 d'octubre a la Xina, i a la Conferència de l'ONU sobre el Canvi Climàtic, Cop26, a Glasgow del 31 d'octubre al 12 de novembre. Abans d’aquesta última hi haurà també una trobada "Fe i Ciència: cap a la Cop26" el 4 d'octubre al Vaticà i Roma.
Les grans cimeres de l'ONU, reflexiona el director executiu del Moviment Laudato si ', "tenen l'objectiu de reunir a la família humana per actuar urgentment davant d'aquestes grans crisis: els científics ens diuen que són encara més urgents any rere any. Hi ha tants senyals: els incendis a Sardenya, el calor rècord i els incendis al Canadà, la sequera a Madagascar, el crit de la terra i dels pobres que és encara més fort. Així que cal actuar". "Nosaltres, en el Moviment", anuncia, "estem ajudant a animar una iniciativa concreta: 'Planeta sa, gent sana'. És una petició amb més de 200 realitats catòliques per llançar una crida als participants en les cimeres de l'ONU. Serà una de les nostres prioritats en els propers mesos i especialment durant el Temps de la Creació, que comença l'1 de setembre. Demanem que s'augmenti el nivell d'ambició en les dues reunions: en particular, a la Cop26, informa Insua. Es parla d'aconseguir zero emissions de gasos d'efecte hivernacle a nivell mundial per al 2050. Però sabem que els països més rics, que tenen una responsabilitat històrica per segles d'emissions, tenen una oportunitat més clara de fer la transició per 2035-2040".
Les paraules del Papa
Del Papa un estímul constant per continuar el compromís del Moviment. "Vam escriure una carta al Papa, informant-lo del procés, demanant-li la seva opinió i la seva benedicció abans de mudar-nos i canviar el nostre nom”, explica Insua. Francesc va escriure una breu resposta, que va arribar per a les vigílies de Pentecosta, el 22 de maig. “Va ser un senyal molt fort”. Atès que aquest procés s'ha caracteritzat per un ambient de pregària sinodal, demanant la llum de l'Esperit Sant, el fet que les paraules del Pontífex arribessin a la festa de la Pentecosta “va ser un signe que ens va motivar encara més”. Les paraules les va dirigir al Moviment Laudato si', agraint "la missió de promoure l'ecologia integral i l'ajuda" oferta "a l'Església en el món", afegint un desig per a la Setmana Laudato si' que estava en curs en aquell moment". Un nou impuls per "viure la Laudato si', que no ha de quedar en un document escrit, en un document de biblioteca, sinó en un document viu", reflexiona Insua.