Moviment Laudato si' Comença la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP 27). "Una nova oportunitat per als catòlics per cuidar la creació i assolir un acord per al món", diuen des del Moviment Laudato Si'. La conferència s'ha inaugurat aquest diumenge i s'allargarà fins al 18 de novembre. Se celebra a Sharm el-Sheikh i comptarà amb la participació d'una delegació del Moviment Laudato Si' que espera presentar la pel·lícula 'La Carta', per donar a conèixer l'encíclica Laudato Si'.
La presència del moviment a Egipte respon a l'objectiu de "recolzar els esforços dels seus membres i socis", expliquen. Amb la presentació de 'La Carta' també volen donar a conèixer "els esforços dels catòlics per cuidar la casa comuna".
Considerant els diversos riscos derivats de la crisi climàtica, es busca en aquesta conferència que els països presentin objectius ambiciosos de reducció d'emissions per al 2030 (NDC, per les sigles en anglès). També es vol mantenir en 1,5 graus l'increment de la temperatura, per assolir el nivell zero a mitjans del segle.
"La nostra casa comuna està patint"
"És la nostra responsabilitat com a catòlics alçar la veu dels més vulnerables i incidir-hi", diuen des del Moviment Laudato Si'. Per això, asseguren que cal "treballar plegats" per aconseguir aquests objectius i convertir les ambicions en accions, accelerant la col·laboració entre els governs, les empreses i la societat civil.
El moviment avisa que "la casa comuna està patint". És així perquè l'emergència climàtica provoca la pujada dels mars, un planeta més càlid i un clima més extrem. Els biòlegs estimen que s'està portant les espècies a l'extinció a un ritme entre 100 i 1.000 vegades superior a l'habitual. Respecte a aquestes dades, el moviment recorda les paraules de l'encíclica: "No tenim aquest dret".
El Moviment Laudato Si' subratlla que els de la COP26 van ser uns "acords insuficients". En aquest sentit, aquest any es busca accelerar l'acció cap als objectius de l'Acord de París i la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic.
Què és la COP 27?
La sigla COP significa Conferència de les Parts. Les “parts” són els signataris de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC), un tractat realitzat el 1994, integrat per 197 parts: 196 països i la Unió Europea. Un any després, el març del 1995, es va celebrar la primera COP a Berlín, Alemanya.
La conferència del 2022 que ha començat aquest diumenge serà la 27a reunió de les parts que, enguany, se celebra al continent africà.
Les conferències de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic es troben entre les reunions internacionals més importants del món. Les negociacions entre els governs són complexes i hi participen funcionaris de tots els països, així com representants de la societat civil i dels mitjans de comunicació social.