Vés al contingut

(Abadia de Montserrat/CR) Aquest dimecres al matí ha mort al Monestir de Montserrat el pare Gregori M. Estrada i Gamissans. Tenia 96 anys, en feia 80 que era monjo i 73 que va ser ordenat sacerdot. Organista, director de cor, musicòleg, compositor i docent, va ser l’artífex de les Trobades d’Animadors de Cant per a la Litúrgia, que se celebren ininterrompudament al Monestir des de 1970. És l'autor de bona part del repertori que avui es canta a les esglésies. Com a compositor va aconseguir combinar el cant popular amb una música de qualitat i adequada per a la litúrgia i la renovació postconciliar.

El pare Gregori M. era un estudiós de la música. Va contribuir a refermar el prestigi musical de la comunitat benedictina de Montserrat i, a través de la docència i de les composicions, va mantenir i impulsar la tradició participativa de l’assemblea dels fidels en els cants de les celebracions al temple. Organista, director de cor, musicòleg, compositor i docent, va ser l’artífex de les Trobades d’Animadors de Cant per a la Litúrgia, instaurades a Montserrat l’any 1970, i que es continuen organitzant ininterrompudament amb l’objectiu de facilitar a l’assemblea la participació en melodies de textos litúrgics.

El P. Gregori M. (Francesc) Estrada i Gamissans va néixer a Manresa el 28 d’abril de 1918. Va entrar al noviciat el 30 de juliol de 1933 i va fer la professió simple el 6 d’agost de 1934. La professió solemne la va realitzar al Monestir de Subiaco (Itàlia) el 13 de novembre de 1939 i va ser ordenat sacerdot, a Montserrat, el 10 d’agost de 1941.

Es va formar musicalment a l’Escolania de Montserrat amb els pares Anselm Ferrer, Àngel Rodamilans i Ildefons Civil, on va aprendre sobretot orgue, violí i violoncel. Paral·lelament a l’entrada al Monestir, l’any 1932, va continuar els estudis d’orgue amb Josep Muset i Ferrer al Conservatori de Música del Liceu. Va cursar els estudis eclesiàstics a Montserrat, que va compaginar amb l’ofici d’organista de la comunitat, suplint el P. Ildefons Pinell. Durant la Guerra Civil, va continuar els estudis eclesiàstics i musicals als monestirs alemanys de Beuron i Maria Laach, i després va fer un curs de teologia al col·legi benedictí de Sant Anselm de Roma.

En la dècada dels 40 va estudiar harmonia i contrapunt amb Josep Barberà i Cristòfor Taltabull. El 1950 va perfeccionar orgue amb André Marchal i fuga amb Charles Kocchlin, a París. Al Monestir de Montserrat ha tingut una dedicació destacada com a organista i en els treballs de musicologia sobre el Llibre Vermell de Montserrat i els Mestres de l’Escolania, al mateix temps que s’ha dedicat també a la composició, sobretot de música religiosa i litúrgica, en llatí i, després del Concili Vaticà II, en llengua vernacle. Va promoure els tallers d’orgueneria de Collbató i de campanes de Monistrol de Montserrat. Era membre de la Societat Catalana de Musicologia, de la qual en va ser president (1979-1991), filial de l’Institut d’Estudis Catalans: des del 1992 era membre emèrit de la Secció Historicoarqueològica d’aquesta institució. Ha estat director del cor monàstic de Montserrat i creador i director de les Trobades d’Animadors de Cant per a la Litúrgia de Montserrat. Va fer nombrosos enregistraments de música per a orgue i de cant gregorià. És autor de diverses obres litúrgiques.

La missa exequial, que presidirà l'abat Josep M. Soler, tindrà lloc divendres, dia 20, a les 17h, a la Basílica de Santa Maria de Montserrat i es podrà seguir en directe per MontserratTV.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.