ACN-CR El filòsof i activista eclesial i cultural Jordi Porta ha mort aquest dimecres als 86 anys, tal com ha informat Òmnium Cultural, entitat de la qual en va ser el setè president. Porta també va ser un dels impulsors i fundadors de l'associació 'Cristianisme al segle XXI'. Des de la seva joventut en l'escoltisme, va mantenir un intens compromís en grups i entitats d'Església en tota la seva trajectòria cívica.
Jordi Porta i Ribalta es va llicenciar en filosofia a la Universitat de Barcelona l’any 1967. Seguidament, va guanyar una beca que li va permetre ampliar els seus estudis acadèmics a Nanterre (França).
De 1971 a 2001, va ser director de la Fundació Jaume Bofill, el 2002 va ser escollit setè president d’Òmnium Cultural, després de Josep Millàs i Miquel Bes, i va liderar l'entitat fins a l'any 2010, quan va ser rellevat per Muriel Casals, a qui ell mateix va proposar com a successora de consens per presidir Òmnium Cultural.
Jordi Porta va ser dirigent de l'escoltisme català, en concret de la delegació diocesana d'escoltisme, de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, i de la Federació d'Escoltisme i Guiatge. El 1999 va ser una de les persones que va ajudar a fer confluir diversos grups eclesials en la plataforma Cristianisme al Segle XX.
Porta forma part de la generació de catòlics catalans marcats totalment pel Concili Vaticà II. I representant dels sectors que es va implicar en una església compromesa en la recuperació del catalanisme cultural durant el franquisme. També va ser crític amb la jerarquia per haver-se quedat enrera en les reformes impulsades pel Concili.
Segons Jordi Porta, "el cristianisme és, en definitiva, un lliurament als altres", I així ho va aplicar en totes les activitats cíviques i eclesials.
Entre altres compromisos ciutadants, va presidir la Fundació Enciclopèdia Catalana; va ser president del Centre UNESCO de Catalunya i Síndic de Greuges de la UAB (2000-2009). Va publicar el llibre Anys de referència (Columna 1997), amb el qual va guanyar el premi d'assaig de la Fundació Ramon Trias Fargas.
A més, va ser reconegut com a Doctor honoris causa per la UAB (2013) i amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat (2010).