(Abadia de Montserrat) L’abadia de Montserrat i les Universitats de Barcelona i de Girona ofereixen als estudiosos i professionals del turisme, els dies dilluns 7 i dimarts 8 de març, un espai de reflexió i debat dels diversos aspectes que conformen l’àmbit específic del món del turisme. Es tracta de les VII Jornades Universitàries de Turisme Religiós, que enguany versaran sobre el tema 'La revaloració del patrimoni religiós a través dels itineraris: el patrimoni paleocristià a Catalunya', i que tindran lloc al Monestir de Montserrat.
El programa d'aquestes VII Jornades pretén, no sols reflexionar sobre la importància del patrimoni paleocristià i difondre i aprofundir en el seu coneixement, sinó generar un debat científic i professional que valori la possibilitat de crear la ruta dels primers cristians a Catalunya com un producte lligat al turisme en general i al turisme religiós en particular.
Un patrimoni excepcional
El patrimoni cultural català, en gran part, està relacionat amb l’Església i l’art cristià. El patrimoni cultural ens permet entendre les arrels i el sentit més profund d’una societat i el vincula amb la seva manera de fer i les seves singularitats. Per això és fonamental no només la conservació d’aquest patrimoni sinó també la seva revalorització.
El patrimoni paleocristià a Catalunya es considera excepcional. Conscients de la singularitat i rellevància d’aquest patrimoni i de la seva importància pel turisme religiós, en aquestes jornades es proposa la possibilitat de reflexionar sobre la petjada que el primer cristianisme ha deixat sobre el patrimoni i la seva relació amb l’espai urbà actual: com es tracta, com es difon, com s’utilitza, què genera...
L’organització tècnica de les jornades
Aquestes jornades estan coordinades per Salvador Claramunt, catedràtic d’Història Medieval de la Universitat de Barcelona; pel pare Josep-Enric Parellada, moderador de l’Escola Teològica de Montserrat i vocal del Consejo Español de Turismo (CONESTUR); per Dolors Vidal, historiadora de l’art i degana de la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona; i per Sílvia Aulet, especialista en turisme religiós i professora de la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona.
El professorat el formen: Josep M. Gurt, catedràtic d’Arqueologia Cristiana de la UB; Jordi Padró Werner, especialista en gestió del patrimoni, museologia i turisme cultural; Andreu Muñoz Melgar, director del Museu Bíblic Tarraconense; Domènec Ferran i Gómez, director del Museu de Terrassa; Julia Beltran de Heredia, conservadora en cap del CM de Plaça del Rei-MUHBA i professora d’Arqueologia Cristiana de la Facultat Antoni Gaudí; Narcís M. Amich, historiador, arqueòleg i professor de l’ISCR de Girona; i Gabriel Soler, monjo de Montserrat i politòleg.
L’organització tècnica de les VII Jornades Universitàries de Turisme Religiós 'La revaloració del patrimoni religiós a través dels itineraris: el patrimoni paleocristià a Catalunya' anirà a càrrec de la Fundació Abadia de Montserrat 2025.