(Abadia de Montserrat) Abat de Montserrat, Josep M. Soler, i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, han inaugurat aquest dijous l’ampliació i reforma de la Biblioteca del Monestir, que passarà tenir una capacitat per a uns 100.000 exemplars més, entre llibres i publicacions. Les necessitats actuals a partir de les noves adquisicions, així com l’intercanvi amb altres editorials i les donacions, feien necessària aquesta ampliació, que podrà cobrir les necessitats dels propers cinquanta anys.
Gràcies al conveni signat el març de 2015 entre la Diputació de Barcelona i l’Abadia de Montserrat, també s’ha pogut portar a terme la restauració del campanar gòtic del monestir, al qual li calia consolidar urgentment l’estructura. Les obres d’ampliació de la Biblioteca van començar el novembre de 2015 i han afectat la sala on es conserva la col·lecció de 1.500 papirs de la col·lecció del Dr. Ramon Roca i Puig, una de les dues més importants de l’Estat, i que va donar al Monestir.
Pel que fa a l’actuació en el campanar, els treballs realitzats han permès consolidar la seva estructura i restaurar alguns elements, especialment les gàrgoles, que necessitaven una intervenció urgent. La biblioteca del monestir Des de la seva fundació, al segle XI, el monestir de Montserrat ha comptat amb un escriptori i una biblioteca necessaris per a la pregària i per a la lectura espiritual. Actualment, la biblioteca conté obres manuscrites i incunables, tant de la biblioteca anterior al 1811, destruïda durant les guerres napoleòniques, com de la biblioteca actual, formada a partir de mitjan del segle XIX i, sobretot, durant la primera meitat del segle XX.
La biblioteca actual té el seu inici a finals del segle XIX i, de manera particular, va créixer durant l'abadiat del pare Antoni M. Marcet (1913-1946). En pocs anys, el fons de la biblioteca va passar de quinze mil volums a la xifra aproximada de cent cinquanta mil. La guerra civil espanyola, primer, i, després, la segona guerra mundial van interrompre o si més no van dificultar les adquisicions. Posteriorment, en els últims decennis, ha estat possible duplicar els seus fons.
Del seu fons destaquen les seccions de filosofia, teologia, ciències bíbliques, patrologia, litúrgia, música i història de l'art. Cal destacar també els seus apartats d’història general universal, en particular medieval i d’Europa, d’història de Catalunya i països de la Corona d’Aragó, amb un fons d’històries locals i de la guerra civil d’Espanya. En total, la biblioteca del monestir compta amb 350.000 monografies, 1.500 manuscrits, 400 incunables, 3.700 obres del segles XVI, 18.000 gravats, 6.000 publicacions periòdiques i 500 mapes antics.
LIVE on #Periscope: imauguració ampliació bonlioteca de Montserrat https://t.co/u46OILQ1bN
— Diputació Barcelona (@diba) 30 de novembre de 2016