Vés al contingut
Galeria d'imatges

(Santa Maria de Montblanc) La Parròquia de Santa Maria va inaugurar solemnement la restauració de la imatge de Santa Maria que presideix l’església gòtica que corona la vila de Montblanc. L’acte de benedicció es va celebrar aquest diumenge al matí amb la presencia de les diferents agrupacions parroquials, el consell de Plebania i representants de la gestió patrimonial de l’Arquebisbat de Tarragona. També representants de les institucions civils i entitats locals. I un gran nombre de feligresos que van omplir la nau de l’església.

La benedicció va continuar amb una missa d’acció de gràcies presidia pel Plebà de la Parròquia. Al finalitzar la missa va ser el moment dels agraïments i salutacions per part dels representants civils i religiosos. També va dirigir unes paraules el responsable de la restauració, Aleix Vall qui va explicar breument la intervenció que s’ha fet a la imatge. El president del Consell Comarcal va agrair a la Parròquia de Montblanc la infatigable tasca de restauració i conservació del patrimoni monumental que administra la parròquia, un patrimoni que impulsa i enriqueix l’experiència cultural i turística de la Conca de Barberà. El representant de la Diputació de Tarragona, Joan Olivella, va destacar la importància de la restauració d’aquesta imatge ja que és una peça important del patrimoni cultural de casa nostra. Va cloure els parlaments l’alcalde de la Vila, Josep Andreu, qui va agrair la restauració feta per la Parròquia, i alhora va fer un repàs de la història del temple de Santa Maria la Major que va definir com el cor de Montblanc i la seva imatge més destacable.

L’acte el va cloure el plebà de Montblanc, mossèn Simó Gras, qui va agrair la presència de tots els assistents, la col·laboració de tots en la consecució d’aquest projecte de restauració, i va apel·lar al sa orgull que ha de tenir la comunitat cristiana de Montblanc, no només perquè és hereva d’un bast patrimoni, sinó també perquè l’ha sabut preservar i embellir. També va aprofitar per anunciar que s’està treballant en un projecte de museïtzació del temple de Santa Maria la Major per tal que esdevingui un espai d’interpretació del Montblanc eclesiàstic medieval.

La festa es va cloure amb el cant de la Salve a la Mare de Déu per tots els assistents, el toc manual de campanes de part dels campaners de Santa Maria i l’orgue barroc que va tocar-se en tot el seus registres i esplendor.

Mare de Déu del cor

La imatge de Santa Maria, popularment coneguda com la “Mare de Déu del cor” és una talla de fusta, i presideix l’església de Santa Maria la Major de Montblanc. És una magnífica talla de fusta, excepcional per la seva factura i elegància, i que sortosament ha sobreviscut a les reiterades destruccions del temple montblanquí.

La restauració ha estat realitzada pel Taller Avall de Reus, sota la supervisió del departament de patrimoni de la Generalitat de Catalunya. El procés ha consistit en la pràctica d’anàlisis científics de l’extracció de mostres puntuals, anàlisis dels pigments, estratografia de capes i SEM sobre les mostres. La peça també ha estat sotmesa a la inflació de llum ultraviolada que ha posat al descobert molts repintats i danys provocats per la història tortuosa de la peça. A part dels anàlisis realitzats s’ha procedit a la neteja de la peça, per tal d’eliminar els repintats i retornar la llum original a la policromia barroca.

Després de dos mesos d’anàlisis i treball s’ha establert que aquesta magnífica talla de fusta policromada de 2,35 mts. d’alçada i amb un pes de 158 kg. Pertany al gòtic d’aproximadament meitats del segle XIV gràcies a les mostres extretes de la policromia i a l’estudi de la fusta. Aquesta informació ha estat una gran descoberta ja que fins al moment les aproximacions històriques que s’havien fet situaven la peça al segle XVI. La datació, a partir de les anàlisis, ha despertat un gran interès per la gran rellevància que li ha donat a la imatge.

La imatge de Santa Maria restarà a pla de terra fins el dia 2 de gener per poder ser contemplada còmodament.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.