Vés al contingut
Catalunya Religió
juan-de-la-rubia-nou-curs-orgue
Fotografia: Abadia de Montserrat.

ABADIA DE MONTSERRAT El Monestir de Montserrat acollirà el V Curs d'Orgue del 15 al 20 de juliol. El curs anirà a càrrec del prestigiós organista i improvisador Juan de la Rubia, qui actualment és professor de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i l’organista titular de la basílica de la Sagrada Família de Barcelona. 

Com a tret d’inici del curs, el mateix dilluns 15 de juliol a partir de les 19.30 h es  durà a terme un concert inaugural obert al públic. Aquest anirà a mans del mateix  professor del curs, Juan de la Rubia, a la Basílica de Santa Maria de Montserrat. 

El curs se centrarà en matèries com l’anàlisi musical, el repertori, la improvisació i la tècnica organística, i està dirigit a organistes de nivell mitjà o  superior. Per accedir-hi, tots els participants han hagut de presentar un  currículum amb tots els estudis musicals que han realitzat, la seva trajectòria i les obres que tenen interès a treballar. 

Cal destacar que el curs també inclou una classe magistral dedicada a Johan Sebatian Bach per part de l'organista de Saint Louis en l’Ile de París i professor Benjamin Alard. Aquesta classe magistral es durà a terme a l’orgue barroc del Vendrell i és gentilesa de l’Associació Amics de l’Orgue del Vendrell. 

Concert inaugural del V curset d’organistes a Montserrat 

El concert inaugural, 'L’improvisació estilística', es durà a terme el 15 de  juliol a les 19:30 h a la Basílica de Santa Maria de Montserrat i consistirà en una improvisació a orgue a càrrec del mateix professor del curs.

En aquesta demostració el músic recorrerà diferents estils i peces com la  simfonia en estil romàntic, la suite en estil barroc francès, la meditació en estil minimalista, una partita sobre un coral en estil barroc alemany, i  finalment una paràfrasi gregoriana sobre la Salve Regina en estil lliure.

Juan de la Rubia, membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi

Organista titular de la basílica de la Sagrada Família, ha actuat als principals  escenaris d’Europa, així com a l’Amèrica Llatina i Àsia, amb una excel·lent  acollida del públic i la crítica. Els darrers anys, ha actuat en a més de trenta països i a escenaris com l’Auditorio Nacional de Música de Madrid, Palau de la Música Catalana, Konzerthaus de Berlin, Gewandhaus de Leipzig,  Elbphilharmonie d’Hamburg, l'Auditori de la Maison de Radio France de París,  el teatre Mariinsky i la Filharmònica de Sant Petersburg. També ha actuat en  catedrals reconegudes com les de Colònia, Berlín, Westminster, Viena,  Ginebra, Bogotà, Ciutat de Mèxic, Túnez o a l'església de Saint-Sulpice de  París. 

De la seva discografia destaquen els enregistraments dedicats i a Antonio de Cabezón amb el claviorgue Hauslaib (1590) del Museu de la Música de Barcelona o la col·laboració amb Philippe Jaroussky,  amb qui va enregistrar el disc Sacred Cantatas (Erato, 2016), disc nominat a  un Premi Grammy el 2018. 

En el camp de la interpretació històricament informada, ha treballat amb Les Siècles i ha dirigit la Freiburger Barockorchester, l'Orquestra Barroca de  Tenerife. Recentment, ha impulsat la creació de la seva pròpia orquestra: l'Orquestra del Miracle. De la Rubia s'ha especialitzat també en la improvisació sobre pel·lícules de cinema mut, incloent-hi obres com Faust i Nosferatu (Murnau), Metropolis (Lang), El maquinista de la general (Keaton) o El gabinet  del Dr. Caligari (Wiene). 

Actualment, és professor de l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya)  i membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi. 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.