(Monestir de les Avellanes) Durant el mes d’abril el Monestir de les Avellanes duu a terme accions de conservació i restauració de la porta d’accés a l’església des del claustre, del segle XIV, la qual incorpora un timpà de l’escultor Leandre Cristòfol (1965) que també s’està intervenint. Així mateix es preveu fer una primera neteja de l’arcosoli on s’ha d’instal·lar la reproducció d’un dels sepulcres dels comtes d’Urgell.
La porta d’accés a l’església, des del claustre, és del segle XIV. Durant molt segles però aquest accés no va ser utilitzat. De fet aquest es va recuperar l’any 1965 en finalitzar les obres de restauració del temple, moment en que s’hi incorporà un timpà obra de l’escultor Leandre Cristòfol. La intervenció ha aportat llum sobre el possible ús d’aquest espai, que podria haver acollit un sepulcre, enlloc de ser la porta d’accés dels monjos a l’església.
Les accions que s’hi estan duent a terme són d’extracció de materials nocius, neteja i rehabilitació. En el cas del timpà de Leandre Cristòfol s’extreu la patina d’òxid de ferro que s’hi va afegir als anys seixanta (s. XX) i que estava malmeten l’obra. En el cas de l’arcosoli del sepulcre dels comtes d’Urgell es preveu fer una neteja superficial i documentar els elements de policromia que encara s’hi conserven.
La restauració i conservació d’aquest patrimoni es durà a terme de la mà del conservador lleidatà Ramon Solé, acompanyat d’una estudiant que realitza les pràctiques de final de carrera a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona.
Els campus d’estudiants de restauració s’estan duen a terme al Monestir de les Avellanes des del 2013, i hi ha passat gairebé 20 estudiants que han tingut l’oportunitat de treballar sobre un monument real, així com de realitzar projectes vinculats al seus estudis.