El Monestir de Santa Maria de les Avellanes, a Os de Balaguer (Noguera), acollirà a mitjan 2025 la reproducció del sepulcre doble d’Àlvar I d’Urgell i Cecília de Foix, segons ha confirmat el director del monument, Robert Porta. Aquesta peça, que formava part del panteó dinàstic del temple entre finals del segle XIII i principis del XIV, es troba actualment al museu The Cloisters de Nova York. La seva nova ubicació serà al lateral esquerre de l’altar de l’església del monestir, just on hi havia l’original.
Porta ha explicat que la instal·lació del sepulcre doble serà un procés “més complex” que l’anterior, ja que caldrà retirar l’arqueta que conté les restes òssies. Precisament, el director vol aprofitar l’ocasió per fer un estudi científic d’aquestes restes i determinar “científicament” qui hi ha enterrat, ja que les identificacions actuals es basen en documentació històrica.
Una reproducció pionera que desperta interès internacional
El projecte de reproducció, pioner a Catalunya, també ha cridat l’atenció dels responsables de The Cloisters, que estan “interessats” en conèixer els resultats de la digitalització en 3D feta fa set anys al seu museu. Porta creu que la instal·lació del sepulcre doble serà una bona ocasió per presentar el projecte amb “valor internacional” i compartir-ne els resultats.
Des de la instal·lació de la primera reproducció, el sepulcre del vescomte d’Àger, Àlvar II de Cabrera, al juny de 2023, el monestir ha rebut unes 5.000 visites anuals. Porta destaca que molts visitants desconeixen que es tracta d’una còpia i inicialment creuen que és l’original. “El nivell de rèplica és molt bo”, assegura, tot i que s’explica que és una reproducció i es mostren petits detalls que diferencien la còpia de l’original.
El procés de reproducció combina tecnologia avançada i treball manual. La pedra artificial utilitzada, amb policromia afegida per imitar la brutícia i l’aspecte original, té “qualitats més bones que la pedra original” i és considerada un model exportable per a altres institucions, segons Porta.
Un llegat venut l’any 1906
Els sepulcres originals van ser venuts el 1906 pel banquer Agustí Santesmases a canvi de 15.000 pessetes. Tot i les protestes de veïns i erudits, les peces van marxar a França i posteriorment a Nova York, on encara s’exposen. Les despulles dels comtes van ser salvades pel majordom del monestir i es troben actualment a les arquetes que s’hauran de moure per instal·lar les noves reproduccions.
El projecte de reproducció dels sepulcres és impulsat per la Diputació de Lleida i realitzat per una empresa especialitzada de Girona. La primera rèplica va costar 30.000 euros. El següent repte serà la reproducció del sepulcre d’Ermengol V, una peça molt detallada elaborada en la màxima esplendor del Gòtic, que serà la més complexa de recrear.