(Maristes) L’Oficina Catalana del Canvi Climàtic ha presentat el Monestir de les Avellanes com a exemple d’èxit en la reducció de l’emissió de gasos amb efecte hivernacle. L’any 2012 el Monestir de les Avellanes es va sumar a la campanya Acords Voluntaris, impulsada des de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic.
Segons ha reconegut l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, el Monestir ha modernitzat des de l’any 2000 les seves instal·lacions tèrmiques i elèctriques. Entre els anys 2013 i 2015 el consum energètic s’ha reduït un 24%, més de 80.000 kwh, la qual cosa ha suposat un estalvi que supera els 10.000 euros anuals.
El programa Acords Voluntaris inclou les àrees del Monestir de les Avellanes corresponents a l’Hostatgeria, que disposa de 37 habitacions dobles climatitzades, el Centre de Reunions del Montsec, amb 11 sales de reunió totalment equipades i el Restaurant “El Claustre”, amb dues sales també climatitzades. La modernització de tots aquests espais ha previst la segmentació de la climatització per racionalitzar el consum energètic, la millora de l’eficiència energètica a través de la implantació de làmpades LED i detectors de presència als espais comuns, la substitució de bombes de recirculació per bombes electròniques o la renovació de la depuradora d’aigües residuals. També s’han substituït les finestres amb tancaments vells per tancaments d’alumini que garanteixin un bon aïllament.
L’any 2015 es va iniciar l’adaptació de la il·luminació nocturna, aprofitant les obres de restauració del claustre. A banda dels aspectes de reducció del consum energètic i emissió de gasos contaminats, també s’ha tingut en compte que el Monestir de les Avellanes està dins de l’àrea del Montsec declarada com a zona de màxima protecció del cel nocturn en la vulnerabilitat de la contaminació lumínica. Per aquest motiu s’han emprat en la il·luminació exterior llums LED de baix consum, llum groga de baixa intensitat i garantint la direccionalitat de les làmpades sempre de dalt cap baix. Aquestes mesures han aconseguit reduir l’emissió de 48 Tones CO2/any i 80.603 kwh/any.
Totes aquestes accions s’emmarquen dins de les polítiques de protecció del medi ambient dins del projecte actual del Monestir de les Avellanes. La finalitat és garantir que el projecte del monestir és desenvolupi d’acord al manteniment de la qualitat ambiental i de protecció del nostre entorn natural i paisatgístic. Alguns dels exemples impulsats des de fa anys han estat la planta fotovoltaica, l’aprofitament de les aigües residuals depurades per al reg dels jardins i la vinya, la progressiva separació de recollida d’aigües residuals i de pluja, l’aplicació de plans forestals per al manteniment adequat del bosc del monestir i per evitar els incendis forestals, entre altres.