Vés al contingut
la-missa-rtve
Fotografia: RTVE.

RTVELa primera missa en català a televisió es va emetre el 10 d'octubre del 1982, quan la seu de TVE a Catalunya encara era als estudis de Miramar. La difusió de la celebració dominical va ser fruit dels acords entre TVE i la Conferència Episcopal Tarraconense, és a dir, els bisbes catalans. Ara, el programa compleix 40 anys i és el més antic de la cadena. Per això, aquest diumenge 9 d'octubre, 'La Missa' ha canviat d'emplaçament i s'ha emès des de l'Abadia de la Mare de Déu de Montserrat. El bisbe de Lleida, Salvador Giménez, ha presidit la celebració.

De la primera celebració no se'n guarden les imatges, però sí de posteriors, com una de març del 1983 amb el primer celebrant, Joaquim Martínez Roura. Era en aquells moments el delegat de Mitjans de Comunicació de l'Arquebisbat de Barcelona i creia fermament en la gran tasca de difussió que la televisió podia fer per a totes les persones que no podien sortir de casa, o bé estaven ingressats a un hospital o una residència, i volien seguir la missa de diumenge.

A la celebració assistia Martínez Roura, qui va celebrant habitual de 1992 fins al 2013. Llavors es va designar Manuel Valls per a celebrar la Missa per televisió. Valls és rector de la Parròquia de Sant Vicenç de Sarrià, i des del 1993 fins a 1998 va dirigir el setmanari Catalunya Cristiana. També ha fet classes a Blanquerna i ha estat consiliari de la Fundació Pere Tarrés.

Manuel Valls, 22 anys a 'La Missa'

Durant aquells anys es feia la missa als estudis de Sant Cugat del Vallès, amb molt pocs elements a plató, però suficients per a la solemnitat del programa. Era molt conegut el vitrall de darrere de l'altar, que els equips de muntatge guardaven cada setmana amb molta cura. Aquest plató es va utilitzar fins al 2010.

El programa 'La Missa' va celebrar el mes d'octubre de 2007 els 25 anys. El bisbe Joan Carrera va qualificar el programa de "servei que ve prestant, als catòlics d’aquest país, la televisió pública" i va agrair especialment la feina de Valls "per la calidesa, la sobrietat i la bellesa de les celebracions". També va donar les gràcies als col·laboradors i als cantaires. La gran celebració pels 20 anys del programa es va fer a la Catedral de Tarragona. L'eucaristia la va presidir el llavors arquebisbe metropolità Lluís Martínez Sistach.

Manuel Valls va oficiar també el 25 aniversari. En aquella ocasió, la missa solemne d'agraïment es va retransmetre des de la Basílica de Santa Maria del Mar. També la va presidir Martínez Sistach i el diaca era el propi d'aquesta església, Josep Vidal. El coordinador de 'La Missa' ja era Ignasi Miranda.

Quan mossèn Valls duia ja 22 anys fent la missa a TVE va jubilar-se, però només de la televisió. Un mitjà que li va semblar estrany al principi i que després es va fer per ell un micròfon més per a transmetre el missatge de la celebració.

Manuel Valls explicava que se sentia molt satisfet de la tasca que havia pogut fer. Molts espectadors li havien fet arribar la seva estima.

Carles Cahuana, continuador

A principis de 2014 arribava a 'La Missa' un jove mossèn, Carles Cahuana, capellà de la diòcesi de Terrassa. És vicari de la parròquia de Sant Pere Octavià, amb seu al monestir de Sant Cugat.

Cahuana s'ha fet seva la celebració i posa especial èmfasi en recordar els espectadors fidels que la segueixen. En un principi encara va dir unes quantes misses a la capella del Monestir de Sant Domènec de les dominiques, a Sant Cugat. Les monges han acollit tècnics i celebrants durant tretze anys, però finalment, ha calgut trobar un altre indret.

Actualment, 'La Missa' es fa al Noviciat de la Congregació Puresa de Maria, que és encara més a prop del Centre de Producció de TVE a Sant Cugat. El canvi ha permès millorar la qualitat de la realització i la comunicació amb els espectadors. També s'ha potenciat la interpretació amb llenguatge de signes per a persones sordes.

Els coordinadors, puntals imprescindibles

Mentre el celebrant s'ocupa de la litúrgia i de l'homilia, la feina dels coordinadors és imprescindible per la bona marxa del programa. Després de Josep Urdeix, el coordinador va ser Jaume Planas. Va morir després d'una malaltia irreversible i el va substituir Víctor Subirana, fins a finals de 2005. Ignasi Miranda és coordinador de La Missa des del 2006 i actualment, també director del programa.

Ignasi Miranda és periodista i des de fa poques misses el veiem amb l'estola creuada: ha estat ordenat diaca. Pare de 5 fills, compagina aquesta tasca amb els programes a Ràdio Estel i els articles a Catalunya Cristiana i publicacions a altres digitals. A més, els seus coneixements musicals li permeten acompanyar els cants i animar la celebració. També en fa el seguiment cada setmana a les xarxes socials. Miranda destaca la "gran onada de generositat, especialment de grups corals i musicals" que acompanyen les celebracions, i també els "voluntaris i de col·laboradors esporàdics". Un ajut que ha estat especialment agraït durant la pandèmia, temps durant el qual no ha faltat cap missa de diumenge ni de festa religiosa des de TVE Catalunya.

Miranda explica que la tasca de coordinació implica estar amb contacte amb els grups que assistiran i assessorar-los pel que fa a la part litúrgica i musical. Com en qualsevol altre programa de televisió, cal elaborar un guió i escriure els rètols perquè els tècnics de realització facin la serva feina. Igualment, el coordinador decideix sobre els elements artístics i visuals que es veuen durant l'emissió i a més, fa d'enllaç entre l'Església i els professionals i directius de TVE, per a la promoció i calendari del programa.

'La Missa' a la carta

Per les característiques de la celebració, el programa es retransmet sempre en directe. Els únics diumenges en què no es fa són les grans solemnitats, com ara Nadal o Pasqua, quan RTVE connecta amb el senyal internacional per a oferir, des del Vaticà, els oficis que presideix el papa Francesc.

La celebració sempre es fa amb públic. Durant el temps del confinament per la pandèmia, el programa 'La Missa' es va continuar oferint però només amb la presència del sacerdot, els càmeres, el coordinador i un grup petit per la música i els cants.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.