ACN Montserrat ha presentat aquest divendres la celebració dels seus mil anys d'història ininterrompuda, que arrencaran el 7 i 8 de setembre i acabaran el 8 de desembre de 2025. La celebració s'allargarà 15 mesos i comptarà amb activitats religioses, culturals i socials, entre els quals hi haurà una trobada amb més d'un centenar d'abats i monjos de tot el món. L'abat de Montserrat, Manel Gasch, ha afirmat que esperen continuar sent una "casa segura per a la llengua, l'estudi, la conservació patrimonial i la cooperació empresarial i institucional". Gasch ha volgut destacar els valors de la "perseverança" i "estabilitat" de la comunitat benedictina. L'Abadia ha convidat al papa Francesc a la celebració, però encara no saben si hi assistirà.
Gasch i el prior del monestir i comissari del mil·lenari, Bernat Juliol, han presentat oficialment aquest divendres al migdia -vigília de la festivitat de la Mare de Déu de Montserrat-, els actes del mil·lenari davant d'unes 140 persones, entre empresaris, institucions i particulars que patrocinen els actes. La celebració arrencarà els dies 7 i 8 de setembre de 2024 amb una eucaristia i activitats populars a la plaça de Santa Maria, i es clourà el 8 de desembre de 2025.
En total, seran 15 mesos d'activitats religioses, culturals i socials, entre les quals hi haurà xerrades, exposicions o conferències. En aquest sentit, es vol que sigui una celebració oberta a tota la societat i ciutadania i el comissari del mil·lenari, Bernat Juliol, ha dit que es vol que Montserrat es converteixi en la "Plaça Major de Catalunya". Durant la presentació també s'ha projectat, per primer cop, un vídeo amb la interpretació del virolai en llenguatge de signes.
D'entre les activitats religioses, destaca l'organització d'una trobada a Montserrat amb un centenar d'abats i monjos de tot el món. També la presentació d'un documental on s'explica com viuen els monjos a Montserrat i què significa la vida al monestir al segle XXI o l'estrena d'un vídeomapping a la basílica de Santa Maria. A més, s'organitzarà un festival de música amb una quinzena de concerts i es faran diverses exposicions com una que serà itinerant per donar a conèixer Montserrat i què significa per a la societat els seus mil anys d'història.
Les dates més assenyalades seran les del cap de setmana del 7 i 8 de setembre, quan es farà l'obertura formal del mil·lenari. Dissabte hi haurà actes de caràcter civil, mentre que el diumenge hi haurà actes religiosos coincidint amb la festivitat de les marededeus trobades. Altres dates rellevants seran el 27 d'abril de 2025, festivitat de la Mare de Déu de Montserrat, i el 8 de desembre de 2025, festa de la Immaculada Concepció, que coincidirà amb la cloenda de la celebració.
Juliol també ha explicat que es vol que sigui una celebració "sostenible" i ha avançat que fa anys que Montserrat treballa a favor del medi ambient i la sostenibilitat amb l'impuls de diverses obres per adaptar les seves instal·lacions. En concret, Juliol ha explicat que estan treballant per millorar l'eficiència energètica de les instal·lacions amb la col·locació de plaques solars i calderes de biomassa i també aposten per un transport més sostenible.
Què és la vida monàstica?
Entre els objectius que té Montserrat per celebrar el mil·lenari hi ha el de donar a conèixer la vida monàstica de Montserrat "al segle XXI". És a dir, la comunitat benedictina vol que aquesta celebració serveixi per donar a conèixer al món actual "què és la vida monàstica i el sentit que té al segle XXI". També es vol promoure el diàleg interreligiós i postular Montserrat com un lloc "de diàleg" entre els creients i no-creients. "Més enllà de les creences religioses, Montserrat pretén ser un lloc d'acollida i pau", asseguren. També es vol que la cultura sigui un dels pilars bàsics del mil·lenari, la promoció del medi ambient i de la solidaritat.