Vés al contingut
Autories
Imatge de l'autor
Nom
Cognoms
migra-studium-20-anys-00
Galeria d'imatges

Roger Vilaclara –CR No és el què, sinó el com. I és que els vint anys de Migra Studium, l'entitat dels jesuïtes que treballa per les persones migrants de Barcelona, no han estat només vint anys d'acollida; sinó també d'aprenentatge, de comunitat i de ser "porta oberta per les persones que busquen el desig d'un futur que permeti una vida digna". Així ho han explicat aquest dimecres a la tarda la directora de l'entitat dels jesuïtes, Maria del Carmen de la Fuente, i el seu president, Santi Torres, en l'acte que ha organitzat la fundació per celebrar el seu 20è aniversari.

“Sense la perspectiva comunitària, Migra Studium no seria el que és”. A la sala d'actes de Cristianisme i Justícia, de la Fuente i Torres han manifestat que l'entitat sempre ha tingut clar que “no hi ha acollida si no hi ha comunitat”. Una mirada que ha permès també a l'entitat, durant aquestes dues dècades, enriquir-se de perspectives noves i evolucionar com ho ha fet la societat.

A més de l'acollida i la formació, els responsables de l’entitat han destacat la importància del cognom ‘Studium’. “Ens recorda que no hi ha prou en actuar, sinó que ens cal estar atents al que passa, ens cal estudiar”, han dit. En aquest àmbit han recordat la figura clau del jesuïta Lluís Recolons per als inicis del projecte.

“Sense la perspectiva comunitària, Migra Studium no seria el que és”

Amb tot, durant aquests vint anys, ja són més d’11.000 persones que s’han format gràcies a l’acompanyament de Migra Studium i més de 1.200 persones en centres d'internament les que han rebut l’atenció de l’entitat. De la Fuente i Torres també han destacat el valor de l’espai interreligiós de l’entitat que ha rebut més de 31.000 visites. Tot plegat amb una inversió de 4.300.000 euros. “Sembla molt”, han dit els responsables de l’entitat, “però en vint anys no és tant”.

En el seu discurs conjunt, els dos responsables de Migra Studium han expressat el desig que la celebració sigui “la confirmació del seguir atenent i seguir aprenent”. Per fer-ho, asseguren que tenen clar que cal “revisar el llenguatge i la manera de fer” per adaptar-se a la societat i trencar les desigualtats. “No renunciem a la visió d’una societat de qualsevol subjecte”, han conclòs.

“Migra Studium ha fet preguntes precises i ha pres respostes arriscades”

L'acte ha comptat amb una taula rodona en què s'ha fet èmfasi en l'impacte de l'entitat a la societat: “Migra Studium és un lloc on s’aprèn a conviure”. El delegat del sector social de la Companyia de Jesús a Espanya, Luis Arancibia, ha subratllat la feina de l’entitat amb els joves i l’acompanyament en la diversitat com una línia de treball per la convivència. En la mateixa línia, la directora general de Migracions, Refugi i Antiracisme de la Generalitat de Catalunya, Eunice Romero, ha assegurat que, al llarg de la seva història, l'entitat ha fet "preguntes precises" i ha pres "respostes arriscades".

La conversa dels ponents també ha visibilitzat els reptes als quals s’enfronta l’entitat. Romero ha parlat del perill del racisme i de la importància de “fer front a l’odi que s’instaura a la societat”. Mentre que per a Sònia Fuertes, comissionada d’Acció Social a l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, un dels adversaris més importants per a qualsevol entitat social és l’individualisme i “la manca de confiança en l’equip”.

Sobre les dificultats que pateix Migra Studium, la cofundadora i presidenta de l’Associació Intercultural Diàlegs de Dona, Fátima Ahmed, ha posat l’èmfasi en el finançament del projecte. “Donem resposta més ràpida que d’administració perquè estem amb les persones directament, però la supervivència econòmica no és fàcil”, ha denunciat. “És un repte perquè volem arribar a més persones”, hi ha afegit. Ahmed també ha manifestat la necessitat de “retenir talent”. Les persones que acompanya Migra Studium arriben amb “una motxilla d’expertesa”. Per aquest motiu, ha demanat no quedar-se només en l’acompanyar i, per contra, exprimir el talent per incorporar-lo a la fundació.

Els quatre ponents han coincidit que les entitats com Migra Studium són imprescindibles. En el cas de la fundació dels jesuïtes, Arancibia ha destacat no només els serveis que presta, sinó també la manera com ho fa. “Per l’atenció a cada persona, pel temps, per la qualitat; és imprescindible perquè anuncia alguna cosa”, ha dit. En aquest mateix sentit, Ahmed també ha subratllat la maduresa de l’entitat i el fet de ser “altaveus per la incidència política”.

Una resposta als signes dels temps

El primer director de Migra Studium i també qui va ser el seu fundador, Quim Pons, ha estat l’encarregat de fer un recorregut per la història de l’entitat jesuïta. “Els inicis van ser la resposta a una lectura dels signes dels temps”, ha explicat. La gran arribada de població immigrant i la situació de vulnerabilitat amb què vivien va ser “motiu d’interpel·lació per als jesuïtes de Catalunya”. És llavors quan la Companyia de Jesús va fer un discerniment i va veure la necessitat d’enfortir el sector social amb la creació d’una obra que treballes en l’àmbit de les migracions. “I no només des dels estudis sociològics, sinó també a través del contacte directe amb l’objecte d’estudi de l’entitat: les persones”, ha dit.

L'acte ha estat moderat per Oriol Toro, ha comptat amb una actuació artística i s'ha iniciat amb una estona de pregària en què a través d’una música espiritual, s’ha representat la porta de l’entitat. I que, per molts anys, continuï sent una porta oberta per a tothom.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.