Vés al contingut
Autories
Instruments de l'ànima
Fotografia: CCCB.

CREl Museu d’Art Medieval (MEV), en col·laboració amb el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), organitza aquest dijous 19 de setembre un seminari interdisciplinari que se centrarà en la connexió entre els objectes materials i les pràctiques religioses o espirituals. El seminari tindrà lloc aquest divendres i comptarà amb la participació d’experts de disciplines diverses, com la filosofia, l’antropologia, la sociologia, la història de l’art, la fenomenologia religiosa i la museologia.

Aquest esdeveniment té com a objectiu explorar com les pràctiques religioses s’articulen a través dels objectes materials i si és possible concebre l’espiritualitat sense una dimensió material. Els experts debatran la relació entre el món tangible i el sagrat, amb la intenció d’obrir noves perspectives sobre la connexió entre el cos i l’esperit en el món actual i de reflexionar sobre el nostre passat.

El seminari forma part dels treballs preparatoris per a un projecte d’exposició del MEV que abordarà la relació entre matèria i esperit tant a l’Edat Mitjana com en l’actualitat. Aquesta exposició, que està prevista en un futur pròxim, es beneficiarà de les conclusions i reflexions sorgides durant l’esdeveniment.

Programa del seminari

L’acte començarà a les 09.30 h amb una breu obertura, seguida de dues taules rodones. La primera taula, titulada "Els instruments de l’ànima vistos des de l’antropologia, la sociologia i la fenomenologia religiosa", tindrà lloc de 10.00 h a 11.30 h. Els ponents seran Mar Griera Llonch, especialista en sociologia de la religió; Josefina Roma Riu, antropòloga, i Francesc-Xavier Marín Torné, expert en fenomenologia religiosa. La taula estarà moderada per Míriam Díez Bosch, directora de l'Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura.

Després d'una pausa per al cafè de 11.30 h a 12.00 h, començarà la segona taula, titulada "Instruments de l’ànima i interpretació de l’art i del patrimoni". Aquesta sessió, que durarà fins a les 13.30 h, comptarà amb les intervencions de Ferran Sáez Mateu, filòsof i assagista; Victòria Cirlot Valenzuela, especialista en estudis medievals i simbologia, i Manuel Forcano i Aparicio, poeta i expert en cultura hebrea. El moderador serà Ignasi Roviró, professor de filosofia de la Universitat Ramon Llull.

Aquest seminari suposa una oportunitat per analitzar com la dimensió material ha estat històricament essencial per canalitzar l’espiritualitat i les creences religioses. Així mateix, s’explorarà com aquests instruments tangibles han estat interpretats a través de l’art i el patrimoni, amb la finalitat de comprendre millor la interacció entre cos i esperit, tant en el context medieval com en el món contemporani.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.