Fa 479 anys, Tarragona acollia el naixement d’una organització que marcaria, en part, la vivència religiosa dins la ciutat. L’any 1545 -segons consta a la documentació- un grup de fidels provinents dels gremis dels espardenyers i els esparters es van aplegar per fundar la que avui és la tercera entitat més veterana de la Setmana Santa tarragonina: La Reial Congregació de la Puríssima Sang.
Quasi 500 anys després, un fet més que rellevant ha afegit una pàgina més a la llarga història de la Congregació. Després d’una campanya electoral marcada per alguns moments tensos, la Congregació ha escollit per primera vegada una dona pel càrrec de més importància que un laic pot ocupar dins de la seva estructura jeràrquica.
“És una responsabilitat molt gran, perquè tens 479 anys d'història darrere teu”
Maria Grau, la nova sotsprefecta de la Congregació, explica que rep aquesta nova posició amb molt d’orgull però també amb un fort sentit de la responsabilitat: “És una responsabilitat molt gran, perquè tens 479 anys d'història darrere teu. Jo encara estic com amb un núvol, diguéssim, de dir, ostres, hem arribat fins aquí, no? Sí que és veritat que darrere tenim tota la situació que portem en l'últim any, però arribar a aquesta posició és un orgull, un orgull màxim”. Durant el darrer any, la Congregació ha vist com diverses polèmiques han enfosquit el procés electoral, fins al punt d’haver de recórrer a la potestat de l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, per intentar regular el procés d’elecció del nou sotsprefecte.
Conclosa la votació i publicats els resultats que donaven Maria Grau com a guanyadora sobre el seu oponent, Ramon Mullerat, la nova sotsprefecta té molt clar que “pot existir un sentiment de divisió dins la congregació, perquè només vam guanyar per 8 vots de diferència” i que “la nova Junta hem d'intentar que això es recondueixi, parlar-ne molt, asseure'ns amb tothom i veure com es pot solucionar, intentant entendre què és el que va passar, i buscar punts de consens perquè tothom se senti benvingut allà a la Sang”.
“CAL buscar punts de consens perquè tothom se senti benvingut allà a la Sang”
La vinculació de Maria Grau amb la Setmana Santa de Tarragona ve de ben lluny. De fet, ella mateixa explica que “el meu primer record és estar dalt d’un pas de Setmana Santa durant un assaig quan devia tenir 5 o 6 anys”. Grau és una persona que ha viscut des de petita la Setmana Santa de la seva, sempre en companyia dels seus pares i de part de la seva família que “des de l'any 95 participen d’aquesta festa, quan vam sortir per primera vegada amb el pas del Sant Sopar del Gremi de Marejants”.
Cal dir que, fins la reforma dels estatuts de l’any 2020, les dones no podien formar part de la Reial congregació de la Puríssima Sang. Just quatre anys després de la reforma que va permetre l’entrada de les dones dins de l’entitat, una d’elles ha arribat a ser escollida sotsprefecta. Grau, intenta veure com un fet normal el fet que sigui la primera dona a ocupar aquest càrrec dins la història de la Congregació, perquè creu que actuant d’aquesta forma afavoreix a la normalització de tenir dones en càrrecs de responsabilitat dins les entitats religioses: “és un fet històric amb una congregació que durant 470 anys ha sigut únicament masculina, però jo m'ho prenc amb molta normalitat perquè crec que també aquestes coses s'han de normalitzar”. També té molt present que “hi ha altres confraries arreu del territori. Estic pensant, per exemple, ara en la selva del Camp, on la sang també està presidida per una dona”.
“m'ho prenc amb molta normalitat perquè crec que també aquestes coses s'han de normalitzar”
La nova sotsprefecta arriba al càrrec acompanyada d’un equip format per persones de diverses edats i trajectòries “amb moltes ganes de fer coses i que volem treballar per la Sang”. Segons Grau, els reptes que ha d’afrontar la Congregació són força variats, i van des de la renovació dels estatuts per fer-los encaixar en el model d’estatut marc per les congregacions religioses que està elaborant l’Arquebisbat de Tarragona, el manteniment dels passos processionals, o l’objectiu de fer que la Setmana Santa de Tarragona torni a ser una festa d’interès local per la generalitat, i, fins i tot, que l’Estat també la reconegui com a festa d’interès nacional, “perquè la Sang no només obre les portes el Divendres Sant, sinó que durant tot l’any ens pots trobar amb les portes obertes”.