(Obra Social "la Caixa") Cada vegada són més les senyals que apunten cap a la necessitat d’un replantejament educatiu. La societat en general i especialment la comunitat educativa, està prenent consciència sobre la necessitat d’un canvi que vagi més enllà d’ajustos o reformes superficials, i que posi el focus del sistema educatiu en el desenvolupament integral de l’alumne.
Des d’aquesta proposta parteix la important regeneració que està duent a terme EduCaixa, el programa que engloba l’oferta educativa de l’Obra Social “la Caixa” i que durant el curs 2017/18 ha arribat a 1.023.259 alumnes i 2.489 escoles de Catalunya. Només a Barcelona, han treballat amb EduCaixa prop de 450.000 alumnes i més de 1.700 escoles. I en la totalitat de l’Estat espanyol, el programa ha arribat a prop de 8.500 centres educatius i més de 2,4 milions escolars.
L’objectiu d’EduCaixa és formar part d’aquest procés de transformació educativa i convertir-se en un agent de canvi que promogui intervencions capaces de tenir un impacte significatiu sobre el desenvolupament de les competències de l’alumnat, a través de projectes educatius de qualitat.
Seguint en aquesta línia, el programa impulsa projectes, recursos i materials que promouen l’educació en valors, l’art i la cultura, el desvetllament de les vocacions científiques i el foment de l’educació financera i emprenedora.
Per al curs 2018-2019, les previsions apunten que EduCaixa arribarà a més de 1.050.000 alumnes, que representen el 43% dels menors escolaritzats a Catalunya. I treballaran amb el programa més de 2.500 escoles.
Recursos en línia i físics pensats per a la comunitat educativa
Els professors també disposen d’un altre tipus de materials que poden utilitzar per treballar amb els alumnes a l’aula. A través del portal www.EduCaixa.com, la comunitat educativa pot triar entre una gran varietat de recursos multimèdia i materials descarregables amb propostes d’interès social, cultural i científic. Un espai en el qual, a més, els professors poden aportar les seves opinions i votar o compartir activitats amb els seus col·legues de professió a través de les xarxes socials. Així mateix, poden sol·licitar en qualsevol moment materials educatius en forma de kits d’aprenentatge per fer activitats amb els seus alumnes i fomentar el treball en equip. L’any passat, prop de 357.188 alumnes i docents catalans van accedir als continguts en línia.
EduCaixa disposa també de diversos kits físics amb materials fàcils d’utilitzar, polivalents i atractius. Entre aquests, es troba el KitCaixa Hàbits Saludables, creat i desenvolupat de la mà de la Fundació SHE, presidida pel cardiòleg Valentí Fuster, per fomentar en els infants d’educació infantil la reflexió sobre les seves accions quotidianes. A partir de diferents activitats, es treballa l’alimentació, el descans, la importància de tenir una vida activa, el coneixement de les parts del cos, els sentits i les emocions. A Catalunya, durant el curs 2017-2018, van treballar amb aquest kit 38.962 alumnes de fins a 6 anys.
Destaca també el KitCaixa Valors, el principal objectiu del qual és fomentar l’autoestima i el reconeixement de les qualitats dels alumnes, així com l’aprenentatge del respecte per les normes, el valor de la diversitat, la tolerància, el diàleg i el compromís. Aquest kit, que va arribar a 14.084 alumnes catalans el curs passat, es complementa amb altres recursos en línia que tracten sobre l’educació socioemocional.
D’altra banda, dins dels recursos físics també es disposa del Planeta Mòbil, una cúpula inflable amb capacitat per a unes 20 persones, de 5 metres de diàmetre i altura. Aquesta activitat pretén que els alumnes s’acostin al món de l’astronomia i la biologia. Van participar en el Planeta Mòbil 20.077 escolars catalans dels últims cursos de primària, ESO, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà, i també professors.
Per als estudiants de secundària (14-18 anys), EduCaixa impulsa el Programa Joves Emprenedors, que té com a prioritats treballar el concepte d’emprenedoria i descobrir als alumnes les característiques i els valors d’una actitud emprenedora. Tallers, kits físics per treballar a l’aula i nombrosos recursos educatius en forma de vídeos i interactius són les eines que ofereix el programa en matèria d’emprenedoria i educació financera. 11.569 escolars catalans van treballar amb aquest programa el curs passat.
Una de les grans novetats del curs 2017-2018 va ser la posada en marxa del BigData, la intel·ligència de les dades, un nou programa que ofereix eines que permeten als alumnes desenvolupar una actitud activa, crítica i realista pel que fa a les tecnologies i les dades digitals. Els ensenya a reconèixer la presència de dades digitals i la seva implicació en la nostra vida quotidiana, així com el valor d’extreure-les i processar-les per generar coneixement i participar en la societat. El professorat pot accedir al programa inscrivint-se en la seva plataforma web, www.bigdata.educaixa.com, que també ofereix l’aplicació BigData EduCaixa. El curs passat, van fer servir aquest programa 1.254 estudiants de Catalunya.
Exposicions, trobades teatrals i concerts
Entre les activitats que EduCaixa proposa per a tots els nivells, destaquen les que es duen a terme als centres CaixaForum i CosmoCaixa, a més de les exposicions i activitats que es fan per tot el territori, amb la finalitat de divulgar la cultura, les arts, la ciència i els temes socials. Els centres CaixaForum d’arreu de Catalunya van rebre 117.159 escolars al llarg de l’any 2017. El museu de les ciències de l’Obra Social ”la Caixa” de Barcelona, CosmoCaixa, va ser visitat per 188.362 alumnes.
2.032 joves de secundària van participar en les Trobades Teatrals organitzades a diferents punts de Catalunya per CaixaEscena, el projecte de l’Obra Social ”la Caixa” que ofereix suport als professors i educadors que es plantegen el teatre com una pràctica per al desenvolupament social, personal, cultural i cognitiu dels joves. És un repte que obre l’aula a les emocions, a la imaginació, a l’esforç compartit i al descobriment i l’acceptació de totes les capacitats.
Un total de 12.587 escolars van presenciar els concerts dirigits a alumnes des de 2n d’educació infantil fins a ESO, amb l’objectiu d’acostar els escolars a músiques de diferents èpoques, estils i procedències.
D’altra banda, 3.683 alumnes van visitar les exposicions itinerants que acosten l’art, la ciència i la cultura a tots els públics.