Vés al contingut

(Obra social “la Caixa”) Un total de 44.339 persones han participat durant el 2019 en les 928 activitats i accions organitzades als 12 territoris de Catalunya on s’ha desenvolupat el Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (Projecte ICI). En el conjunt d’Espanya, 157.612 persones s’han sumat a les 2.787 activitats i accions impulsades als 36 territoris estatals. Promogut per l’Obra Social ”la Caixa” i amb la col·laboració dels ajuntaments corresponents i el teixit social, el projecte valora la diversitat cultural, ètnica, lingüística i religiosa dels municipis i barris, en favor de la convivència ciutadana intercultural.

Cada vegada són més els veïns i veïnes que es volen involucrar de manera activa en la millora dels seus barris i que es comprometen amb la convivència i la cohesió social. Amb aquest objectiu, el 2010 va néixer el Projecte ICI, que al llarg d’aquests anys, amb el treball conjunt de les administracions, les entitats i la ciutadania, ha aconseguit sistematitzar un model per prevenir el conflicte social que el fa exportable a altres territoris i entitats que el vulguin aplicar.

D’aquesta manera, el Projecte ICI s’erigeix com un eix fonamental per frenar, evitar i superar processos i situacions d’exclusió social en territoris d’alta incidència de diversitat i multiculturalitat, i es concreta en diferents activitats que tenen la finalitat de crear un teixit social fort.

El Projecte ICI a Catalunya

Als territoris de la província de Barcelona on està implantat el Projecte ICI, un total de 37.044 persones s’han sumat als 679 projectes impulsats. El nombre de participants i d’activitats per territoris és el següent: Barcelona ciutat (Nou Barris, 594 persones en 23 activitats; Raval, 2.459 en 105 activitats); Badalona, a Sant Roc-Artigues-Remei, 6.340 persones en 87 activitats; Cardona, 3.175 persones en 68 activitats; al districte Collblanc-La Torrassa de l’Hospitalet de Llobregat, 6.660 persones en 160 projectes; a San Cosme, del Prat de Llobregat, 4.744 persones en 79 activitats; a Marianao, de Sant Boi de Llobregat, 4.118 persones en 154 activitats; a Santa Coloma de Gramanet (Raval, Santa Rosa, Fondo, Safaretjos), 5.994 persones en 76 activitats, i a Vic, 2.960 persones en 55 activitats.

Així mateix, a la província de Girona s’han executat 87 activitats, amb un total de 4.824 participants, desglossades de la manera següent: a Banyoles, 52 activitats, a les quals han assistit 1.768 veïns i veïnes, mentre que a Salt s’han dut a terme 35 activitats, amb 3.056 assistents. Finalment, a la província de Tarragona, on el Projecte ICI es desenvolupa a Tortosa, s’han fet 34 activitats, a les quals s’han sumat 2.457 persones.

Activitats als territoris catalans

El Projecte ICI promou la celebració al llarg de l’any de trobades veïnals en espais públics, per tal de fomentar el diàleg i la convivència intercultural. Trobem exemples a Sant Boi de Llobregat amb la iniciativa comunitària “Anem a la Plaça”, que convida a estudiants de diferents edats a sortir fora de l’aula i explorar els carrers i les places com a llocs d’aprenentatge. També l’anomenada Xarxa per la Convivència de Tortosa ha organitzat la vuitena edició de l’Artxibarri, que consisteix en un dia de tallers, jocs, art urbà, concerts, en els carrers del nucli històric de la ciutat. En aquesta mateixa línia, sota el nom de “Sant Jordi de fàbula! Llibres, dracs i roses per la convivència”, els barris del sud de Badalona van reunir més de 3.000 persones per celebrar la diada de Sant Jordi amb diverses activitats en espais públics com són graffiti, percussió, cultura tradicional i popular.

En el període no lectiu ofereix alternatives d’oci per a petits, joves i famílies, que els permetin continuar amb el seu aprenentatge. Així, a Nou Barris van organitzar el “Viu l’Estiu en la Zona Nord”, que inclou casals d’estiu, colònies, tallers culturals, campus esportius i sortides diverses. A Cardona es va organitzar també en els mesos d’estiu el Campus de la Convivència i la Diversitat i el procés comunitari de San Cosme, a El Prat de Llobregat, ha organitzat l’Escola Oberta d'Estiu, en la què durant el mes de juliol més de 1.500 veïns han pogut gaudir en diferents espais públics tallers d’art, d’esport, de cuina (el Cosmechef) i de foment de la salut i l’activitat física. El procés comunitari de la Serra d’en Mena, a Santa Coloma de Gramenet, posa l’accent en les iniciatives socioeducatives per a infants, joves i famílies i en aquest sentit a través del Programa d’Èxit Educatiu s’han impulsat, entre d’altres, activitats itinerants per a les famílies sobre com posem les normes i els límits a casa, les expectatives i el rendiment educatiu, el temps lliure i el joc, la gestió de les pantalles amb la infància i la gestió de les emocions i els afectes.

La pràctica del diàleg interreligiós és fonamental per superar les imatges distorsionades de les diferents tradicions religioses que conviuen en els barris. En aquesta línia, el municipi de Salt ha organitzat la Primera Setmana de les Religions. Durant set dies, els habitants van poder visitar sis dels principals centres de culte de diferents confessions religioses (musulmana, evangèlica, sikh i catòlica), interactuar amb les comunitats, per tal de facilitar la tolerància i el respecte. També a Banyoles s’ha creat un Espai de Diàleg Interreligiós: un punt de trobada entre les diferents creences per donar visibilitat a les seves aportacions positives.

Aquest 2019, el Projecte ICI ha col·laborat amb el Ministeri espanyol de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat en el desenvolupament de la Estratègia de Promoció de la Salut y Prevenció (EPSP), que proposa l’augment d’interaccions dirigides a guanyar anys de vida en bona salut i a evitar las malalties, les lesions i la discapacitat. En aquesta línia, el procés comunitari del barri del Raval ha organitzat per cinquè any consecutiu “l’Escola de salut de Persones Grans del Raval”, on més de 1.100 persones han participat en trobades intergeneracionals i xerrades sobre l’alimentació saludable, la memòria, el son, activitat física, etc. per tal de promoure un envelliment saludable i actiu en la població gran del barri. A Vic, 260 persones van participar en les III Jornades de Salut Comunitària, en la que es va tractar la importància de l’ètica en totes les intervencions que es fan amb les persones grans. Per últim, la Taula de Salut Comunitària de Colblanc-La Torrassa (a l’Hospitalet de Llobregat) va organitzar el Tercer “Gaudir millora la salut”, en el qual més de 1.400 persones van participar en activitats amb l’objectiu de facilitar la relació entre veïnatge i professionals de la salut.

Temàtica
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.