Vés al contingut

Per saber-ne més

(Abadia de Montserrat) L’Institut Art i Espiritualitat Sean Scully de Santa Cecília de Montserrat, fundat pel Museu de Montserrat amb l’objectiu de dinamitzar l’Espai d’Art Sean Scully tot proposant activitats –sessions de meditació silenciosa, conferències, audicions musicals, concerts, lectures o recitals de poesia– dedicades a divulgar els vincles entre l’art i l’espiritualitat, ja té l’agenda tancada fins desembre de 2015.

Després de la sessió inaugural a principis d'octubre protagonitzada pel pare abat Josep M. Soler que va guiar una meditació seguint la Regla de Sant Benet, la propera activitat serà una audició musical sobre els cants del Llibre Vermell de Montserrat. Tindrà lloc aquest divendres, a les 16h, i anirà a càrrec del pare Daniel Codina, monjo de Montserrat i director de l’arxiu musical històric de l’Abadia.

El dimarts 27 d’octubre, també a les 16h, l’artista Sean Scully impartirà una conferència sobre L’espiritualitat en l’art. El 13 de novembre, nova sessió de meditació, en aquesta ocasió sobre Hildegarda de Bingen, que dirigirà Victòria Cirlot, catedràtica de Filologia Romànica de la Universitat Pompeu Fabra (de 16 a 18h).

El 20 de novembre, a les 16h, Concert de Santa Cecília: 'Meditacions', a càrrec d’Oriol Romaní (clarinet). El diumenge 22 de novembre, festa de Santa Cecília, l’Espai d’art Sean Scully farà una jornada de portes obertes. I l’11 de desembre, a les 16h, hi haurà un recital poètic: Poemes de Nadal i altres poesies, a cura de Núria Candela.

L’Institut Art i Espiritualitat Sean Scully compta amb el suport de destacades personalitats del món de la cultura, com el propi Sean Scully, Bill Viola, Pilar Parcerisas, José Corredor-Matheos, Àlex Susanna, Daniel Giralt-Miracle, Narcís Comadira, David Jou i molts d’altres.

Les activitats que s’organitzen són gratuïtes, però donat l’aforament del Monestir de Santa Cecília les places són limitades. Per tant, cal inscriure’s prèviament a través del telèfon 93 877 77 45 o del correu-e museu@larsa-montserrat.com

Sobre l’Espai d’Art Sean Scully

Des del 30 de juny de 2015 l’Abadia de Montserrat compta amb un nou espai d’art de referència internacional: l’Espai d’Art Sean Scully, adscrit al Museu de Montserrat, que alberga el conjunt artístic realitzat pel pintor d’origen irlandès i resident a Nova York Sean Scully a l’interior de l’església romànica de Santa Cecília de Montserrat, restaurada per la Diputació de Barcelona. A l’interior de l’església, fundada l’any 945, hi ha sis pintures de gran format, vuit vitralls, tres pintures al fresc, un reraltar de cristall, tres creus de vidre i quatre canelobres, tots ells elaborats per Scully. L’espai compta també amb un centre d’interpretació introductori dedicat a la història de Santa Cecília i a l’art de Sean Scully.

Santa Cecília de Montserrat

Santa Cecília de Montserrat és un lloc amarat de significat espiritual, històric i artístic. Nascut fa més de mil cent anys, durant el naixement de Catalunya en el marc de l’Europa Carolíngia, Santa Cecília va ser el primer monestir que es va fundar a la muntanya de Montserrat. Es troba en un dels enclavaments més bonics de la serra, a la vessant septentrional, sobre la vall de Marganell. L’església, restaurada per Puig i Cadafalch durant els anys vint del segle passat i recentment per la Diputació de Barcelona, és un dels exemples més destacats d’arquitectura romànica a la regió: els arcs llombards, la volta de canó, els murs senzills i austers ens transporten als orígens humils i profunds del culte cristià i benedictí a la muntanya. La noblesa de l’església ha quedat intacta al llarg dels segles. Una presència que el reconegut pintor irlandès Sean Scully ha sabut copsar amb la seva intervenció artística a l’interior del temple. Amb aquesta obra, Santa Cecília es converteix en un referent artístic mundial en la confluència entre el cristianisme i l’art d’avantguarda de primer nivell internacional. Un espai únic des d’on viure i sentir la història, l’art i l’espiritualitat en estret contacte amb l’esplendor natural de Montserrat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.