(Abadia de Montserrat) Martí Domínguez ha estat guardonat amb el Premi Crítica Serra d’Or 2016 de Novel·la per l’obra La sega. Josep-Ramon Bach s’ha endut el de Poesia per Caïm; Pep Albanell el de Narració per Les fantasies del nàufrag; Julià Guillamon, el d’Estudis Literaris per Joan Perucho, Cendres i Diamants; i Josep Maria Jaumà el de Traducció, per Irlanda indòmita. 150 poemes de W. B. Yeats. Aquests són els cinc guardonats de la categoria de Literatura i Assaig.
Dins l’apartat de Recerca, el Premi Crítica Serra d’Or 2016 de Recerca (Humanitats) ha estat per l’obra Ramon Llull: vida i obres, de Pere Villalba i Varneda; el de Recerca (Altres Ciències) per a La ciència en la literatura, de Xavier Duran. El de Catalanística ha estat per Mount Canigó. A tale of Catalonia (J. Verdaguer. Introduction and translation by Ronald Puppo), de Ronald Puppo.
Els premiats en la categoria de Teatre han estat per a Joan Yago, que s’endú el de Teatre al text de teatre català donat a conèixer per l’estrena o l’edició de You say tomato; el de Teatre a l’espectacle teatral per a Ragazzo de Lali Álvarez; i el de Teatre a l’aportació més interessant a la companyia Parking Shakespeare.
Finalment, els guanyadors en la categoria Literatura infantil i juvenil han estat: l’obra Històries de Nasrudín, amb text de Halil Bárcena i il·lustració de Mariona Cabassa, que s’emporten l’Infantil; Gisela Pou ha estat premiada amb el Juvenil (Creació) per La noia de la mitjanit. I Lemmiscates ha aconseguit el Juvenil (Coneixements) per Arbres.
Aquest dilluns al migdia s’ha celebrat al Palau Moja de Barcelona l’acte de lliurament dels Premis Crítica Serra d’Or 2016, que enguany arriben a la 50a edició. L’acte ha comptat amb l’assistència, entre d’altres, de la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell; del conseller de Cultura, Santi Vila; del secretari general de la Diputació de Barcelona, F. Xavier Forcadell; a més d'abat de Montserrat, Josep M. Soler, i Josep Massot i Muntaner, director de Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Les obres premiades corresponen a les més destacades de les publicades l’any 2015, i sense que s’hagin presentat a concurs. Cal recordar que els Premis Crítica Serra d’Or no tenen dotació econòmica i consisteixen essencialment en la proclamació del veredicte i en el lliurament d’una serreta d’or, de solapa, que representa la distinció, a càrrec del director de Publicacions de l’Abadia de Montserrat (PAMSA), i de la revista Serra d’Or, pare Massot.
El jurat de l’apartat de Literatura i Assaig ha estat format per Àlex Broch, Lluïsa Julià, Marta Nadal, Vinyet Panyella i Josep M. Ripoll. El de l’apartat de Recerca l’han compost: Jaume Aulet, Joan B. Culla, Manuel Jorba, Santiago Riera i Tuèbols i Joandomènec Ros. Joan-Anton Benach, Francesc Massip, Juan Carlos Olivares, Anna Pérez Pagès i Marta Monedero han constituït el jurat de Teatre. Mentre que el de Literatura infantil i juvenil, també per encàrrec de Serra d’Or, l’han format Mònica Baró, Montse Ginesta, Teresa Mañà, Joan Portell iNúria Ventura.
Massot assegura que han estat 50 anys molt importants per a la cultura
“A empentes i rodolons, hem passat cinquanta anys molt importants per a la cultura i per a la vida de Catalunya i de la resta de terres catalanoparlants, que sempre han estat molt presents als nostres premis –afirma el pare Josep Massot en un article publicat en el número de maig de la revista Serra d’Or, en el qual fa un balanç d’aquests 50 anys dels Premis Crítica–. El balanç de conjunt que en podríem fer és àmpliament positiu i hem d’agrair als jurats la tasca que han anat fent –amb una independència absoluta– i als premiats l’interès que han tingut per fer-se presents als actes de lliurament, on hem pogut constatar de moltes maneres la il·lusió que els feia rebre un guardó que no havien demanat i que des d’un punt de vista material consistia només en una serreta d’or. Esperem que tant nosaltres com els nostres successors podrem continuar aquesta iniciativa, amb la mateixa serietat, el mateix esperit de servei al país i el mateix sentit de responsabilitat que fins ara”.