Vés al contingut

Per saber-ne més

Arxius adjunts
Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) Són discretes i no fan gaire soroll. Però sí molta feina. Entre els barris de la Verneda i el Clot, a Barcelona, hi ha una petita comunitat de religioses dedicades a l'ensenyament. Viuen al cinquè i al sisè pis d'una escola amb 720 alumnes, l'Adela de Trenquelléon. Són les Filles de Maria Immaculada, conegudes com a religioses marianistes, i aquest dimecres inauguren a Catalunya el bicentenari de la seva fundació.

La nostra vocació és educar en la fe”, explica la germana M. Carmen Belda, superiora d'aquesta comunitat. Per això, des que van arribar al barri el 1960, van enfocar la missió a l'escola. Una espiritualitat que té com a tret diferencial el viure en comunitat, que identifiquen com un signe de la vida cristiana: “Per nosaltres té sentit poder formar comunitats cristianes”. Belda ho resumeix així: “Viure en grup i comunicar aquesta fe és el que constitueix l'essència del cristianisme”.

Tota la comunitat educativa celebrarà dimecres a Cardona l'Any Jubilar de la vida religiosa marianista, que finalitzarà el 22 de gener de 2018. La cap de pastoral de l'Escola, Natàlia Acosta, està en la comissió que prepara la celebració i explica que ha de ser una festa per a tothom: “Amb tota l'escola, alumnes, de P3 a 4t d'ESO, professors, pares i mares, personal de servei, tots formem part d'aquests 200 anys”.

Aquesta trobada, així com el projecte pastoral de durant l'any, ha de servir per treballar els valors de la fundadora, Adela de Batz de Trenquelléon. “L'esperit de família, l'ajuda als altres i el treball en equip” són alguns dels ítems que subratlla Acosta.

En l'àmbit internacional, la festa serà compartida, perquè inclou l’aniversari de la fundació de la Companyia de Maria, els religiosos marianistes, el 2 d’octubre de 1917. De fet, l'obertura d'aquest bicentenari va tenir lloc fa uns dies a Agen, a França. El 14 i 15 de març l'equip directiu i una representació de l'AMPA i les germanes del Col·legi Adela hi van viatjar. Va ser l'ocasió de visitar alguns dels llocs on Adela va viure i iniciar el seu projecte, com el castell de Trenquelléon o l'església de Lompian i, a Agen, l'escola on es troba la seva tomba i on es va celebrar l'eucaristia d'inici de les celebracions d'aquest bicentenari.

“Feu tot allò que Ell us digui”
Els superiors de cada congregació, M. Franca Zonta i el pare Manel Cortés expliquen en la convocatòria de l'Any Jubilar el perquè de la celebració conjunta: “Les religioses i els religiosos marianistes celebrem aquest Any Jubilar conjuntament perquè en el pensament dels fundadors (Adela de Batz i Guillem Josep Chamidade) la vida marianista era una família, en la qual la vida religiosa va néixer de la branca seglar, de les Congregacions Marianes de Bordeus i Agen”.
'Conèixer, estimar i servir' són el lema del bicentenari, tres verbs són presents a la tradició carismàtica marianista que “comprenen la totalitat de la persona en la dinàmica de la vida espiritual”, tal com resa la convocatòria. “Conèixer per estimar, estimar per servir i servir per estimar. Aquesta dinàmica engega tota la nostra vida i missió: conèixer, estimar i servir el nostre carisma”, expliquen els superiors generals de les dues congregacions.

Per a tota aquesta família religiosa, Maria és una referència, una guia: “Nosaltres, escoltant a Maria, volem fer el que Jesús ens demana”, diu M. Carmen Belda. I recorda així les paraules de l'evangeli que han marcat la congregació des del començament, en el passatge de les Noces de Canà –“Feu tot allò que Ell us digui”. De fet, el centre de les celebracions serà l’eucaristia, on es recordarà aquest episodi en la litúrgia de la Paraula.

La presència a Catalunya

La comunitat vinculada al Col·legi Adela és l'única presència a Catalunya i, de fet, el seu carisma es basa en aquesta evangelització des de l'escola. Però també han participat en tasques en clau d'acció social. Com en el cas de la presència parroquial que van tenir a Figueres fins l'any 2009 i que va tancar després de 53 anys de serveis socials i comunitaris. Avui, les religioses de la comunitat de la Verneda-Clot, al número 24 de la Rambla Guipúscoa, pertanyen a la parròquia de Sant Lluís Gonçaga i col·laboren també amb la parròquia de Sant Martí.
Els religiosos marianistes van ser presents en Barcelona, a la zona Franca, des de 1956 a 2013 a la parròquia de Sant Cristòfol i a l’escola especial Mare de Déu de Montserrat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.