(CR) La jove fotògrafa Maria Contreras ha rebut aquest dimarts el Premi Nacional de Cultura que atorga el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA). És autora del treball documental ‘Santa Anna’, que mostra la solidaritat viscuda al voltant del projecte Hospital de Campanya durant la crisi de la covid-19. Ha estat reconeguda “pel seu talent com a fotògrafa documental i la seva proposta de retratar la societat des d'un punt de vista íntim i amb perspectiva de gènere”.
En el discurs d’agraïment en rebre el guardó ha esmentat al rector de la parròquia, Peio Sánchez. ‘Santa Anna’ ha estat el seu últim treball. I l’ha exposat en el mateix claustre d’aquesta parròquia barcelonina. Consta de 22 fotografies sobre l’ajuda humanitària d’aquest projecte durant els mesos més durs de la pandèmia.
Contretas actualment està treballant en un projecte sobre violència sexual a Espanya amb el suport de la Beca Joana Biarnès, i explora els conceptes de dona i religió a diferents parts del món gràcies al suport de la National Geographic Society.
També han estat guardonats amb el Premi Nacional de Cultura l’escriptor i pintor Narcís Comadira, l’editora Maria Carme Dalmau, el Festival de Cultures del Pirineu Dansàneu i l’artista electrònica Mónica Rikić. Segons el Plenari del CoNCA, jurat dels Premis, en ells conflueixen, amb una àmplia representació generacional, “la transmissió de coneixement, el poder transformador de la cultura, el compromís territorial i una bona mostra del paper de la cultura com a bé essencial per al desenvolupament personal i col·lectiu”.
Fotografia documental amb perspectiva de gènere
Maria Contreras Coll (Barcelona,1991) va estudiar Belles Arts i Fotoperiodisme a Barcelona i ha fet reportatges socials viatjant per tot el món. Guanyadora de la I Beca Joana Biarnés, està fent un treball sobre la violència sexual a Espanya. En l'actualitat treballa per a The New York Times i és exploradora de National Geographic, entre d'altres.
És graduada en Belles Arts per la UB i té un postgrau en Fotoperiodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva fotografia exposa qüestions socials des d’una perspectiva íntima, especialment temes com el gènere i els drets de les dones. Després de treballar, durant un any, al voltant de la crisi de refugiats i migrants a Europa, va establir-se durant dos anys al Nepal, on va retratar la lluita de les dones contra les restriccions menstruals.
És membre de Women Photograph, exploradora de National Geographic 2020-2021 i actualment participa en el programa de mentoratge de l’Anderson Ranch Arts Center. La seva feina ha estat publicada a The New York Times, The Washington Post, Marie Claire o La Vanguardia, i s’ha exposat a Dubai, Londres o Barcelona. És professora convidada i tutora a la UAB, i recentment ha estat guardonada amb un POY Latam pel seu treball al Nepal.