MANS UNIDES La Trobada Panamazónica, organitzada per Mans Unides, s'ha centrat en quatre premisses: "Veure, jutjar, actuar i celebrar". L'esdeveniment, celebrat del 21 al 24 de juny a l'Equador, ha comptat amb la participació de 16 representants de l'Amazònia, del Brasil, el Perú, Colòmbia, l'Equador i Bolívia.
L'objectiu de Mans Unides és traçar una estratègia de treball institucional per als anys vinents, tot identificant els problemes actuals de la Panamazonía per posar-li fre.
L'Amazònia, un immens territori de més de sis milions de km², és el pulmó de la terra, ja que produeix un 6% de l'oxigen i, alhora, actua com a embornal del diòxid de carboni del planeta. Amb les seves 40.000 espècies de plantes i arbres alberga un terç dels boscos primaris, és també un espai de biodiversitat que atresora el 10% de la fauna existent i és la llar de més de 400 pobles originaris, alguns dels quals no han estat mai contactats.
Fa poques setmanes que ha tornat de Bolívia la delegada de Barcelona Mireia Angerri. La delegada de Barcelona va compartir treball amb tres dels socis locals amb qui Mans Unides està sumant esforços per lluitar de manera conjunta i eficaç per poder actuar amb un enfocament multipaís contra la problemàtica de l'Amazònia. És un dels ecosistemes més importants del nostre planeta, i es troba amenaçada d'extinció, desforestació, incendis, sobreexplotació, hidrocarburs, represes hidroelèctriques, agricultura intensiva, vulneració dels drets dels pobles indígenes i canvi climàtic.
I és que el 2019 va tenir lloc el Sínode de l'Amazònia i després el Papa va compartir la seva exhortació 'Estimada Amazònia' amb els quatre somnis per a aquesta regió: l'Església al costat dels qui pateixen, tenir cura del poliedre amazònic, un somni fet d'aigua i una Església amb rostre amazònic.
"Amb aquests somnis treballem amb els 16 socis locals dels cinc països amazònics més importants, així com amb la Xarxa Esglésies i Mineria i amb la Confederació Nacional Indígena de l'Equador (CONFENIAE), que són els que saben realment", afirma el coordinador del departament de Projectes de Mans Unides a Amèrica, Juan de Amunátegui.
La Trobada Panamazònica ha conclòs amb un recordatori del bisbe d'Aguarico, Adalberto Jiménez: "Estem cridats a salvar el que encara viu".
Mans Unides a l'Amazònia
La presència de Mans Unides a la Panamazònia es resumeix en la formulació i execució de 68 projectes de desenvolupament des del 2018 als cinc països de la regió (Bolívia, Perú, Colòmbia, Equador i Brasil). Les àrees d’actuació són Alimentació i Mitjans de vida i drets humans amb una inversió de més de 6 milions d’euros que han beneficiat unes 123.000 persones.
Aquest treball es fa activament a xarxes i espais que operen en aquest territori com la REPAM, que presideix el bisbe espanyol de Puyo (Equador), Rafael Cob, i també en altres organitzacions, com Esglésies i Mineria o el Fòrum Social Panamazònic (FOSPA).