Mans Unides L'ONG de l'Església catòlica va recaptar durant el 2022 gairebé 50 milions d'euros. Una xifra que els ha permès engegar més de 450 projectes nous arreu del món en l'últim any. Mans Unides ha presentat aquesta setmana la seva Memòria d'activitats corresponent al 2022 passat en l'àmbit de la cooperació al desenvolupament i la sensibilització.
El 2022 ha estat un any en què la pandèmia, segons la presidenta de l'organització, Cecilia Pilar, semblava anar perdent intensitat, però en què, "desgraciadament, les conseqüències socioeconòmiques van causar estralls entre les poblacions més vulnerables i la desigualtat més lacerant va augmentar la bretxa entre rics i pobres fins a nivells mai abans vists".
Per pal·liar aquesta desigualtat i gràcies a una recaptació de gairebé 50 milions d'euros, l'ONG de l'Església catòlica ha aprovat 488 nous projectes a 55 països diferents. Un projectes per acompanyar persones i comunitats del sud en la lluita contra la pobresa i en defensa dels drets humans en un context marcat per l'augment de la fam, la violència, els desplaçaments forçats i els impactes del canvi climàtic, entre altres reptes de caràcter global. A més, Mans Unides ha conclòs amb èxit tres convenis amb l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) al Senegal, l'Equador i les Filipines.
Des de Barcelona, s'han liderat projectes de desenvolupament estructural com la vinculació amb el soci local de Bolívia a Sucre de Las Juanas que fa anys que fan front a l’enorme xacra de la violència de gènere. També un altre exemple és l’associació Atil a Marroc amb què col·labora Mans Unides Barcelona i que bolca tots els seus esforços en erradicar l’extremisme i la radicalització dels més joves. El seu director, Mohamed Fuad Amrani, hi treballa des de 1993 per prevenir l’abandonament escolar i l’exclusió social dels joves de la ciutat Tetuaní del Marroc.
Sense dubte, unes bases que són indispensables per generar riquesa i benestar als països del sud. La presidenta-delegada de Mans Unides Barcelona Mireia Angerri destaca també la feina feta amb l’ONG Insolàfrica al Camerun, de la mà de Núria Pagespetit, que formen a professionals de la Salut i duen a terme pràctiques sanitàries per millorar la qualitat de la seva població.
Dades rellevants
El 2022, l'informe 'L'estat de la seguretat alimentària i la nutrició al món', va donar a conèixer una dada alarmant: el nombre de persones que passa gana en un món on es llença el menjar a cabassos hi havia augmentat fins als 828 milions. El canvi climàtic, els conflictes o la COVID-19 van incidir en l'augment de la gana.
Gràcies a més de 73.000 socis i col·laboradors i a la feina de gairebé 6.500 voluntaris, els ingressos de Mans Unides van assolir, el 2022, els 49,8 milions d'euros, la qual cosa suposa un descens mínim del 2,0% enfront del 2021. La major part d’aquests ingressos, el 88,2% (43,5 milions d’euros) prové del sector privat (socis i col·laboradors, parròquies, col·legis, empreses…).