Vés al contingut

(Jesuïtes) El passat 11 d'octubre, coincidint amb el Dia Internacional de la Nena, l'ONG Entrecultures va presentar a Barcelona la campanya La Llum de les Nenes, per visibilitzar la desigualtat que pateixen les nenes, protegir-les davant de la violència, valorar la seva capacitat per triar el seu futur i incidir per transformar les causes de la injustícia cap a elles.

Per donar testimoni de les realitats d'injustícia que amenacen milions de nenes al món, la delegació d'Entrecultures a Catalunya va donar veu a dues dones que combaten la violència contra les nenes a Àfrica i Amèrica Llatina, Sifa Kaite, que treballa amb el Servei Jesuïta als Refugiats al Txad i Sofia Gutiérrez, de Fe i Alegria Guatemala. Al llarg del dia van tenir trobades amb alumnes de Batxillerat en diversos centres educatius, als quals van poder traslladar-los quina és la situació que viuen moltes nenes dones i la importància de l'educació per combatre i prevenir la violència. A la tarda van tenir també una conferència al Casal Loiola de Barcelona. Han estat acompanyades per Macarena Romero, del departament d'Incidència d'Entrecultures; María Lafuente, coordinadora de la campanya; i Esther Ribas, delegada d'Entrecultures a Catalunya.

Sifa Kaite és coordinadora de Protecció a la Infància de Servei Jesuïta a Refugiats al Txad. El seu treball està vinculat amb les diverses formes de violència que enfronten les nenes refugiades als camps, com la mutilació genital femenina (MGF), el matrimoni forçat, el matrimoni precoç, les tasques de la llar, l'abandonament escolar o la violència sexual.

Totes aquestes pràctiques nocives suposen una vulneració dels drets humans de les nenes molt greu, truncant la seva autoestima i desenvolupament i obstaculitzant la seva continuïtat educativa. Sifa recorda que la violència contra les nenes els impedeix gaudir i exercir els seus drets humans: el dret a l'educació, el dret al joc, el dret a la salut, o el dret a expressar la seva opinió, entre d'altres.

Entrecultures i el Servei Jesuïta a Refugiats treballen per canviar aquesta realitat a través de diversos programes de suport i prevenció. La informació és molt important per a la prevenció ja que, com explica Sifa Kaite, a les nenes els preocupa saber si el que estan experimentant elles està succeint a altres. Volen estar tranquil·les i saber que no són les úniques que viuen aquests reptes.

Sofia Gutiérrez és responsable d'Acció Pública de Fe i Alegria Guatemala i coneix la realitat que enfronten les nenes al seu país, molt condicionada per les altes taxes de violència sexual, embarassos i unions primerenques, que tenen major prevalença entre la població indígena. A Guatemala l'any passat es va atendre a més de 4.000 nenes i adolescents que havien patit violència i abús sexual. També és testimoni de les múltiples discriminacions cap a les nenes, que sovint les porta a estar sobrecarregades de tasques domèstiques, el que en molts casos els dificulta romandre a l'escola i accedir a estudis superiors i per tant al món laboral en igualtat de condicions que els nens.

Per aquest motiu el treball a Guatemala se centra en la prevenció de la violència i en la creació d'espais segurs per a les nenes a les escoles, en els que se sentin en confiança per parlar, de manera que d'una banda s'enforteixi la seva autoestima, i d'altra banda es puguin detectar a temps les situacions de violència que estiguin patint, així com donar-los acompanyament psicosocial.

Entrecultures és una ONG de desenvolupament de la Companyia de Jesús que treballa com a xarxa de transformació per al canvi social a través de l'educació. Des de finals de l'any 2017 compta amb una delegació a Barcelona.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.